Help misdaad de wijk uit

Help misdaad de wijk uit is een initiatief om ondermijning van de samenleving tegen te gaan. Partners in dit initiatief zijn gemeenten, woningcorporaties in Twente, Enexis Netbeheer, Coteq en politie. Wat is ondermijning? Denk bijvoorbeeld aan witwaspraktijken, illegale autohandel, kansspelen en illegaal gokken, synthetische drugs(labs), prostitutie, mensenhandel, vastgoedfraude en hennepteelt.

De eerste campagne liep van 5 oktober 2020 tot en met 11 oktober 2020.externe-link-icoon Het onderwerp van de eerste campagne was hennepteelt.

Hennepteelt

Op zolders, in kelders, in schuren of tuinhuisjes, in bedrijfspanden of op boerderijen: hennepteelt komt overal voor. In Twente ontdekt de politie elk jaar ruim tweehonderd hennepkwekerijen. En dus kan er zo maar een kwekerij in uw buurt zijn.

‘Kan geen kwaad, toch?’

Thuis hennep kweken lijkt misschien onschuldig. Een snelle manier om geld te verdienen. Maar schijn bedriegt. In de praktijk komen veel mensen door hennepteelt juist verder in de financiële problemen. Bovendien is hennep telen strafbaar. En belangrijk om te weten als buurtgenoot: een hennepkwekerij in een woonwijk is levensgevaarlijk. De kans op brand, wateroverlast en ontploffing is groot. Uw buurt wordt ook onveiliger, omdat hennepkwekers bijna altijd samenwerken met andere criminelen.

Bewustwordingscampagne

De gemeenten en woningcorporaties in Twente, Enexis Netbeheer, Coteq en politie hebben een online campagne opgezet om inwoners bewust te maken welke gevaren en risico's kleven aan de illegale hennepteelt. Hierdoor nemen zij wellicht sneller de stap om een melding te doen bij een ‘niet pluis’ gevoel. Volg de campagne op Facebook Help misdaad de wijk uitexterne-link-icoon

Ruikt u onraad? Meld het!

Dus hebt u het vermoeden dat in uw buurt hennep wordt gekweekt? Meld dit dan bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nlexterne-link-icoon. Dit kan spannend zijn, omdat de dader en u elkaar misschien kennen. Weet dat uw anonimiteit bij dit meldpunt op de eerste plaats staat.