Individuele inkomenstoeslag

Bent u 21 jaar of ouder en hebt u reeds lange tijd een minimuminkomen ontvangen? Dan heeft u mogelijk recht op de Individuele inkomenstoeslag. De toeslag wordt één keer per jaar uitgekeerd en dient ieder jaar opnieuw te worden aangevraagd. U krijgt de toeslag uitsluitend als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Als u voldoet aan de voorwaarden dan hebt u recht op:​

 • €  600 (gehuwden) 
 • €  420 (alleenstaande) 

( - bedragen per 1 januari 2022 - )

Niet iedereen komt in aanmerking voor een toeslag. Geen recht op de toeslag is er voor personen:

 • die in de afgelopen drie jaren in het buitenland verbleven (behalve de gebruikelijke vakantieduur);
 • die niet rechtmatig in Nederland verbleven of verblijven;
 • die uitzicht hebben op inkomensverbetering

U kunt online een aanvraag indienen. Daarvoor heeft u uw DigiD nodig. Eventuele bewijsstukken kunt u toevoegen. Welke bewijsstukken moet u toevoegen? Dat is gedeeltelijk afhankelijk van uw situatie. Zorg in ieder geval voor een kopie van uw legitimatiebewijs (en eventueel verblijfsdocument); jaaropgaves van de voorgaande 3 jaar; bewijsstukken van huidig inkomen; kopieën van alle bank- en spaarrekeningen van de voorgaande 3 maanden en bewijstukken van eventueel ander vermogen als huis en auto.

Individuele inkomenstoeslag aanvragen

Vult u liever een papieren formulier in? Dan kunt u dat ophalen bij de receptie van het stadhuis. Het ingevulde formulier kunt u ook weer inleveren bij de receptie of opsturen naar gemeente Oldenzaal, postbus 354, 7570 AJ te Oldenzaal. Voeg altijd bewijsstukken bij de aanvraag. Op elke aanvraag krijgt u schriftelijk bericht. 

De belangrijkste voorwaarden voor de toeslag zijn:

 • U bent ouder dan 21 jaar maar hebt de Aow-leeftijd nog niet bereikt
 • U heeft de laatste drie jaren onafgebroken een inkomen gehad dat niet hoger was dan 101% van bijstandsniveau. Het maakt niet uit of dit een uitkering is of een inkomen uit arbeid
 • Er is geen uitzicht op verbetering van uw inkomen
 • Uw vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) bedraagt niet meer dan € 13.010 (voor een gehuwden of alleenstaande ouders) of € 6.505 (voor een alleenstaande)
  ( - bedragen per 1 januari 2022 - )

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11