Klimaatatlas

Het klimaat verandert. We moeten ons samen voorbereiden op extreme weersomstandigheden (hitte, droogte, wateroverlast). De klimaatatlas geeft een toekomstbeeld van de mogelijke gevolgen van de klimaatveranderingen in Oldenzaal in 2050 als we geen maatregelen treffen.

Klimaatatlas Oldenzaal

De Oldenzaalse klimaatatlas laat zien op welke plekken in de stad de overlast van extreme neerslag, droogte en hitte het grootst zijn. Bekijk de klimaatatlasexterne-link-icoon die bestaat uit twee onderdelen, een storymap en een online viewer met kaarten.

In een Storymap vertellen we het verhaal van Twente en Oldenzaal. De ligging van Oldenzaal is te herleiden tot een ver verleden. Maar dit verleden is nog steeds van grote invloed op het heden. De klimaatverandering heeft een ander effect bij het wonen op een stuwwal van keileem en zand, dan bijvoorbeeld het wonen in een beekdal met veen.

De Gemeente Oldenzaal heeft de klimaatatlas ontwikkeld in samenwerking met het Twents waternet, een samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten, waterschapen Vechtstromenexterne-link-icoon en Rijn en IJsselexterne-link-icoon en de Provincie Overijssel.

Wat betekent dit voor Oldenzaal?

  • De kans op wateroverlast neemt toe.
    Ondanks alle maatregelen (zoals Blauwe aders) zullen extreme regenbuien tot wateroverlast leiden (Denk aan buiten zoals in augustus 2010 of zwaarder).
  • De kans op hittestress neemt toe.
    Op meerdere plekken in de stad, op bedrijventerreinen en bij het Hulsbeek kan de gevoelstemperatuur tijdens een hittegolf oplopen tot 46°C.
  • De kans op droogte neemt toe.
    Oldenzaal ligt op een stuwwal, hierdoor zijn beken en vijvers 100% afhankelijk van regen voor wateraanvoer. Droogte heeft een negatief effect op de waterkwaliteit en de natuur in en om beken en vijvers. Daarnaast heeft het ook een nadelig effect op de productiviteit van het waterwingebied, dus onze drinkwatervoorziening.
  • Het effect van overstromingen is nihil.
    In andere delen van het land neemt de kans op overstromingen toe. Door de ligging op een stuwwal zal Oldenzaal niet direct iets merken van het overstromen van de Dinkel.

Zelf iets doen?

Wil je zelf iets doen om je woning en straat te verbeteren op deze punten en je straat klimaat adaptief te maken? Dit kan! Zorg er dan voor dat je tuin minder betegeld is en plant planten om wateroverlast tegen te gaan en hittestress te vermijden. Je kunt ook water opvangen door het nemen van een groendak of het plaatsten van een waterton.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de klimaatatlas?
    De klimaatatlas is een atlas die is opgebouwd uit verschillende kaarten die de mogelijke klimaateffecten op het gebied van wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen in Twente weergeven. De klimaatatlas velt geen oordeel, maar brengt mogelijke kwetsbaarheden in beeld. Aan de hand van de klimaatatlas worden, samen met inwoners, overheid, ondernemers en andere belanghebbenden, noodzakelijke maatregelen bepaald.
  • Hoe groot is de kans dat het beeld op de klimaatatlas werkelijkheid wordt?
    De klimaatatlas is een modelberekening, gemaakt op basis van verwachte weersextremen in 2050. Een modelberekening geeft een inschatting van de werkelijkheid zoals we dat op dit moment kunnen berekenen. Dit zijn effecten die in 2050 zouden kunnen optreden, maar het kan ook al volgende week zijn. Niemand weet het exact. Belangrijk is dat we ons nu alvast voorbereiden.
  • Wat is klimaatadaptatie?
    Klimaatadaptatie betekent letterlijk aanpassing aan het klimaat. Met klimaatadaptatie wordt het proces bedoeld om de samenleving te beschermen tegen de kwetsbaarheden van klimaatverandering of de kansen van klimaatverandering te benutten.
  • Wat doet de gemeente aan klimaatadaptatie?
    De gemeente neemt verschillende maatregelen om de openbare ruimte toekomstbestendig in te richten zoals de aanleg van wadi’s om water op te vangen, meer groen planten aanplanten in een versteende omgeving, gescheiden rioolstelsel aanleggen indien mogelijk en regenpijpen van gemeentelijke gebouwen afkoppelen van de riolering. Omdat de gemeente slechts een deel van het grondoppervlak bezit, is het ook noodzakelijk dat inwoners en bedrijven in actie komen. Met behulp van de klimaatatlas heeft de gemeente inzichtelijk gemaakt waar zich mogelijke risico’s bevinden van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen. De volgende stap is om samen te verkennen welke maatregelen noodzakelijk zijn om de risico’s te beperken.