Naamgebruik

U kunt een wijziging van uw naamgebruik online doorgeven. Een wijziging als gevolg van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan pas registratie daarvan.

Beschrijving

Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de geslachtsnaam (achternaam) van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U wijzigt uw geslachtsnaam er niet mee.

Wijzigen

U mag het naamgebruik na het huwelijk of het partnerschap op elk gewenst moment wijzigen. Dit geldt ook als u gaat scheiden.

Keuze

Bij naamgebruik kunt u kiezen tussen de volgende vormen:

  • Eigen geslachtsnaam
  • Eigen geslachtsnaam, gevolgd door geslachtsnaam van uw partner
  • Geslachtsnaam van uw partner, gevolgd door uw eigen geslachtsnaam
  • Alleen de geslachtsnaam van uw partner.

Registratie

We registreren de namen die u wilt gebruiken in de basisregistratie personen (BRP). Verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, en uw ziektekostenverzekeraar gebruiken de gegevens uit de BRP. Zij sturen u brieven met de naam die u gekozen heeft.

Eigen geslachtsnaam

In officiële documenten staat altijd uw eigen geslachtsnaam, ongeacht welk naamgebruik u hebt gekozen. Wel kunt u op officiële documenten uw geslachtsnaam aanvullen met de geslachtsnaam van uw partner.

Aanvragen

U kunt de wijziging naamgebruik onlineexterne-link-icoon doorgeven. Het doorgeven van een wijziging naamgebruik als gevolg van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan pas nadat de voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap is geregistreerd.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij deze online aanvraag of melding?  Elke donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur is er in de bibliotheek Oldenzaal een spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid. De collega’s van de bieb helpen u graag! U kunt ook terecht bij de formulierenservice bij Impuls of op het stadhuis.

U kunt de wijziging van uw naamgebruik ook via de publieksbalie doorgeven. Hiervoor kunt online een afspraak makenexterne-link-icoon.  U kunt ook telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0541) 58 81 11.