Naamgebruik

Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de achternaam van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U wijzigt uw achternaam er niet mee. Het gaat er hierbij alleen om dat u de achternaam van de ander ook mag gebruiken.

Wijzigen

U mag het naamgebruik na de sluiting van het huwelijk of het partnerschap op elk gewenst moment wijzigen. Ook als u uit elkaar gaat.

Keuze

Bij naamgebruik kunt u kiezen tussen de volgende vormen:

  • Alleen de eigen geslachtsnaam (achternaam)
  • Eigen geslachtsnaam, gevolgd door die van de partner
  • Geslachtsnaam van de partner, gevolgd door uw eigen
  • Alleen de geslachtsnaam van de partner.
     

Registratie

We registreren de namen die u wilt gebruiken in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP). Verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, uw ziektekostenverzekeraar, gebruiken de gegevens uit de basisregistratie. Zo sturen zij u brieven met de naam die u gekozen heeft.

Eigen achternaam

In officiële documenten staat altijd uw eigen achternaam, ongeacht welk naamgebruik u hebt gekozen. Wel kunt u op officiële documenten uw achternaam aanvullen met het naamgebruik. Met de naam die u door naamgebruik heeft.

U kunt de wijziging naamgebruik online doorgeven.

Wijziging naamgebruik

U kunt de wijziging naamgebruik ook via de balie doorgeven. Maakt u hiervoor eerst een afspraak. Dit kan online via onderstaande knop. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken