Naamgebruik

Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de achternaam van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U wijzigt uw achternaam er niet mee. Het gaat er hierbij alleen om dat u de achternaam van de ander ook mag gebruiken.

Wijzigen

U mag het naamgebruik na de sluiting van het huwelijk of het partnerschap op elk gewenst moment wijzigen. Ook als u uit elkaar gaat.

Keuze

Bij naamgebruik kunt u kiezen tussen de volgende vormen:

  • Alleen de eigen geslachtsnaam (achternaam)
  • Eigen geslachtsnaam, gevolgd door die van de partner
  • Geslachtsnaam van de partner, gevolgd door uw eigen
  • Alleen de geslachtsnaam van de partner.
     

Registratie

We registreren de namen die u wilt gebruiken in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP). Verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, uw ziektekostenverzekeraar, gebruiken de gegevens uit de basisregistratie. Zo sturen zij u brieven met de naam die u gekozen heeft.

Eigen achternaam

In officiële documenten staat altijd uw eigen achternaam, ongeacht welk naamgebruik u hebt gekozen. Wel kunt u op officiële documenten uw achternaam aanvullen met het naamgebruik. Met de naam die u door naamgebruik heeft.

U kunt de wijziging naamgebruik online doorgeven. Het doorgeven van een wijziging naamgebruik als gevolg van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan pas na de voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap worden doorgegeven en verwerkt.

Wijziging naamgebruik

U kunt de wijziging naamgebruik ook via de balie doorgeven. Maakt u hiervoor eerst een afspraak. Dit kan online via onderstaande knop. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken