Naamgebruik

Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de geslachtsnaam (achternaam) van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U wijzigt uw geslachtsnaam er niet mee.

Wijzigen

U mag het naamgebruik na het huwelijk of het partnerschap op elk gewenst moment wijzigen. Dit geldt ook als u gaat scheiden.

Keuze

Bij naamgebruik kunt u kiezen tussen de volgende vormen:

  • Eigen geslachtsnaam
  • Eigen geslachtsnaam, gevolgd door geslachtsnaam van uw partner
  • Geslachtsnaam van uw partner, gevolgd door uw eigen geslachtsnaam
  • Alleen de geslachtsnaam van uw partner.

Registratie

We registreren de namen die u wilt gebruiken in de basisregistratie personen (BRP). Verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, en uw ziektekostenverzekeraar gebruiken de gegevens uit de BRP. Zij sturen u brieven met de naam die u gekozen heeft.

Eigen geslachtsnaam

In officiële documenten staat altijd uw eigen geslachtsnaam, ongeacht welk naamgebruik u hebt gekozen. Wel kunt u op officiële documenten uw geslachtsnaam aanvullen met de geslachtsnaam van uw partner.

U kunt de wijziging van uw naamgebruik online doorgeven. Het doorgeven van een wijziging naamgebruik als gevolg van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan pas nadat de voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap is geregistreerd.

Wijziging naamgebruik

U kunt de wijziging van uw naamgebruik ook via de publieksbalie doorgeven. Hiervoor heeft u een afspraak nodig. Dit kan online via onderstaande knop. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken