Oldenzaal zet koers naar circulaire economie
Hoe bereiden we ons voor op een toekomst waarin grondstoffen schaarser en duurder zijn? Die vraag wordt beantwoord in het regionaal koersdocument ‘Circulaire Economie voor Twentse gemeenten’ dat het Oldenzaals college vandaag vaststelde. Als Nederland over gaat van een lineaire economie naar een circulaire economie, wil Oldenzaal daar klaar voor zijn. Die transitie kan een gemeente niet alleen en daarom zoekt het college nadrukkelijk de samenwerking met de andere Twentse gemeenten.
In een circulaire economie worden materialen die nu nog als afval worden gezien hergebruikt, gerepareerd of gerecycled. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. De Rijksoverheid heeft de ambitie om in 2050 circulair te zijn.
Ook de regio Twente onderkent het belang van een circulaire economie. Als we regionaal gezamenlijk grondstoffen, materialen, energie en arbeid efficiënter benutten, dan versterkt dit de lokale economie en bevordert dit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het behoud van deze hulpbronnen in de regio.
Stappen(actie)plan volgt op koersdocument
Het koersdocument vormt voor de betrokken Twentse gemeenten het uitgangspunt voor de verdere inhoudelijke uitwerking of verdere stroomlijning van het eigen gemeentelijk beleid.
De Oldenzaals raad heeft in het Raadsprogramma 2022-2026 "Samen Vooruit, Juist Nu' en in de programmabegroting 2024 beschreven dat zowel een regionale als een Oldenzaalse circulaire koers opgesteld wordt. Het regionale koersdocument, wat nu voorligt, is opgesteld door de 14 Twentse gemeenten en vormt de basis voor de nog vast te stellen Oldenzaalse koers op Circulaire Economie.
Zodra de Oldenzaalse koers voor Circulaire Economie is vastgesteld, wordt dit verder uitgewerkt in een Oldenzaals actieplan.