Parkeervergunning

Woont of werkt u in een gebied waar u moet betalen om te parkeren? Dan kunt u een parkeervergunning aanvragen.

Vanaf 1 juli 2019 is het mogelijk om online een parkeervergunning aan te vragen, te wijzigen, te verlengen of stop te zetten. Hiervoor heeft u wel een digi-D nodig of voor ondernemers eHerkenning. Is digitaal aanvragen lastig voor u? Dan kunt u ook nog in het stadhuis een parkeervergunning aanvragen. Deze parkeervergunning is gekoppeld aan het kenteken van uw auto, motor of brommobiel.
Tot 1 juli 2019 moet u uw parkeervergunning aanvragen in het stadhuis.

Bij de digitale parkeervergunning is er geen papieren vignet meer. Dat is misschien even wennen. U kunt dus niet meer zien aan de hand van de papieren parkeervergunning achter de voorruit van een auto of deze ergens terecht geparkeerd staat. Controle gebeurt via scan apparatuur op basis van het kenteken.

Parkeren in gebied betaald parkeren (centrum)

 • Bewonersvergunning in het gebied betaald parkeren (centrum). Als u in de binnenstad woont, kunt u een parkeervergunning op kenteken aanvragen. Met deze vergunning kunt u parkeren op betaalde parkeerplaatsen in de betaald parkeren zones 1 en 2. Kosten van deze vergunning zijn op jaarbasis € 40,00.
 • Woon-werk vergunning. Deze parkeervergunning is een vergunning op kenteken en is bedoeld voor mensen die in de binnenstad werken. De vergunning geldt op alle parkeerplaatsen voor betaald parkeren  (zone 1 en 2) van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 18.00 uur. Let op: dus niet op vrijdagavond en zaterdag. De kosten bedragen € 150,00 op jaarbasis (bedrag naar rato, afhankelijk van de starttijd en met restitutie bij eerdere beëindiging).

Parkeren in gebied vergunninghouders

 • Bewonersvergunning in de zone voor vergunninghouders. Woont u in een gebied waar geldt dat er alleen geparkeerd kan worden door vergunninghouders, dan kunt u ook een bewonersvergunning op kenteken aanvragen. De kosten van deze vergunning zijn op jaarbasis € 40,00. Er zijn verschillende zones waar dit van toepassing is: zone Beatrixstraat; zone Bentinckstraat, zone Bleekstraat, zone Julianastraat e.o., zone Kloosterstraat, zone Lindestraat, zone Molenkampstraat, zone Populierstraat, zone Prins Bernhardstraat, zone Scholtenhoeklaan, zone Tijgaardenstraat, expeditiehof lus Hofstraat, expeditiehof Bisschopspoort en expeditiehof Langestraat.
 • Bezoekersvergunning, ook wel bezoekerskaart genoemd. Voor deze vergunning komt u alleen in aanmerking als u woont in een gebied met parkeren voor vergunninghouders. De bezoekerskaart geldt dan voor dezelfde zone. De vergunning kan slechts voor één bezoeker tegelijk worden gebruikt, maar is niet gekoppeld aan een vast kenteken en is makkelijk overdraagbaar. De kosten bedragen € 40,00. Het aan- en afmelden van bezoekers kan via een webapp of telefonisch.
  Het maximum aantal bewonersvergunningen en bezoekersvergunningen verschilt per zone en is afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen. Bij de aanvraag wordt er automatisch gecontroleerd op dit maximum.

Parkeervergunning bedrijven

 • Parkeervergunning bedrijven. Als uw bedrijf is gevestigd in het gebied waar betaald parkeren  of parkeren voor belanghebbenden geldt, kunt u in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor bedrijven. Deze is alleen geldig in de toegewezen zone. De kosten bedragen € 425,00 per jaar (bedrag naar rato, afhankelijk van de starttijd en met restitutie bij eerdere beëindiging). Via de (web)app kunt u eenvoudig de bedrijfsauto waarvoor de vergunning geldig is wisselen.
   

Kijk op PDFde parkeerplattegrond om te zien op welke zone uw aanvraag betrekking heeft.

Voorwaarden

 • Voor een bewonersvergunning bent u bij de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven in de zone waarvoor u de vergunning aanvraagt.
 • Let op: als u recent naar een nieuw adres bent verhuisd kunnen wij niet garanderen dat u direct een vergunning kunt aanvragen. De verhuizing moet eerst verwerkt zijn, eerder komt u niet in aanmerking voor een parkeervergunning op uw nieuwe adres.
 • Op het adres waar u ingeschreven staat is het maximum aantal parkeervergunningen nog niet verleend. Voor bepaalde zones is een maximum gesteld aan het totaal aantal verleende vergunningen.
 • U woont in een zelfstandige woonruimte (u deelt de keuken en de badkamer niet).
 • Het kentekenbewijs van uw auto, motor of brommobiel staat op uw naam of u maakt gebruik van een leaseauto.

Online aanvragen

Vraag uw parkeervergunning online aan. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Voor een bedrijvenparkeervergunning is eHerkenning nodig. De vergunning is standaard geldig tot het eind van het kalenderjaar. Bij sommige vergunning soorten is wel sprake van restitutie bij eerdere opzegging. De vergunning gaat meteen in na het aanvragen. U krijgt een e-mail ter bevestiging. U krijgt geen papieren vergunning. De parkeercontroleur scant uw kenteken en weet zo of u heeft betaald.

Aanvragen (link werkt met ingang van 1 juli)

Aanvragen in het stadhuis

Wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar het stadhuis te komen.

Afspraak maken

U kunt ook bellen om een afspraak te maken: (0541) 58 81 11

Neem voor uw afspraak de volgende documenten mee:

 • identiteitsbewijs
 • leasecontract (indien van toepassing)
 • berijdersverklaring (indien van toepassing)

Voor het aan- of aanmelden van bezoekers op basis van de bezoekersvergunning, maar ook voor het koppelen van de juiste bedrijfsauto aan de bedrijvenvergunning moet u het juiste kenteken nog aanmelden. Dit doet u via de (web)app (een mobiele website). In de (web)app kunt u ook wisselen van kenteken. U kunt dit vergelijken met het verplaatsen van de parkeerkaart van de ene auto in de andere. Voor inwoners wordt de webapp vanaf 1 januari 2020 ingezet.

In de instructie (volgt nog) ziet u hoe u deze op uw smartphone plaatst en hoe u bezoek en/of het kenteken van de juiste bedrijfsauto aanmeldt. Lukt het u niet om dit digitaal door te geven, dan kan dit ook telefonisch via telefoonnummer (0541) 72 20 10 (bereikbaar 24/7). Bij zowel de app als bij de telefonische doorgave heeft u een meldnummer en een pincode nodig. Deze ontvangt u in de brief ter bevestiging van uw parkeervergunning aanvraag.

U ontvangt van ons bericht als uw parkeervergunning verloopt. U kunt dan uw vergunning online verlengen. U kunt dit ook aan de balie doen. Maak daarvoor een afspraak.

U kunt uw parkeervergunning online opzeggen. Zegt u voor het eind van de vergunning periode op? Dan ontvangt u in het geval van een woon-werkvergunning en bij een bedrijvenvergunning uw geld terug voor de overgebleven volle maanden van de vergunning periode.

U kunt uw gegevens en die van uw voertuig op ieder moment online wijzigen, bijvoorbeeld als u een nieuwe auto heeft aangeschaft. Hiervoor heeft u DigiD nodig of eHerkenning voor bedrijven. De kosten voor het doorvoeren van een wijziging bedragen € 20,00.

Rijdt u tijdelijk in een andere auto of motor, omdat uw eigen auto bij de garage staat? Dan kunt u 3 keer per jaar voor maximaal 2 weken een vervangend kenteken doorgeven. Hier zijn géén kosten aan verbonden.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11