Uittreksel Basisregistratie personen (BRP)

Met een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) laat u zien dat u staat ingeschreven bij de gemeente. Een uittreksel BRP kunt u alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt uw uittreksel online aanvragen met DigiD of een afspraak maken. Neemt u dan uw identiteitsbewijs mee.

Beschrijving

Met een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) laat u zien dat u staat ingeschreven bij de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als een woningstichting hierom vraagt, bij een examen en soms bij het overschrijven van een kentekenbewijs. Er kunnen verschillende gegevens, zoals uw naam, adres en historische adressen op het uittreksel worden gezet. Geef daarom duidelijk aan waarvoor u het uittreksel nodig heeft.

Wat heeft u nodig?

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • U dient het document vooraf te betalen, dat kan met uw pinpas.

Aanvragen

U kunt uw uittreksel online aanvragen met DigiDexterne-link-icoon. We zenden het uittreksel dan binnen 3 werkdagen per post naar u toe. U kunt het uittreksel ook op afspraak aanvragen bij de publieksbalie op het stadhuis. Neemt u dan uw identiteitsbewijs mee. U kunt online een afspraak makenexterne-link-icoon  of telefonisch via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij deze online aanvraag of melding?  Elke donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur is er in de bibliotheek Oldenzaal een spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid. De collega’s van de bieb helpen u graag! U kunt ook terecht bij de formulierenservice bij Impuls of op het stadhuis.

Kosten

Een uittreksel BRP kost € 14,70.

Bijzonderheden

Iemand machtigen

Het is mogelijk een ander te machtigen om het uittreksel voor u af te halen. Diegene heeft dan een getekende verklaring van u nodig. Daarin geeft u toestemming en beschrijft u waarvoor u het uittreksel nodig heeft. Ook heeft hij of zij van u beiden een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs nodig. Een machtiging is niet nodig als een ouder een uittreksel wil aanvragen voor een thuisinwonend minderjarig kind.

Uittreksel in andere talen

We kunnen het uittreksel ook in andere talen afgeven. U kunt bij uw aanvraag vermelden in welke taal u het uittreksel nodig heeft.

Woont u in het buitenland?

Dan is de aanvraag van een uittreksel BRP niet mogelijk. U kunt wel een uittreksel niet-ingezetenen (RNI) aanvragen bij het RNI-loket, in deze regio via de gemeente Almeloexterne-link-icoon.