Verkiezing Europees Parlement

Op donderdag 6 juni 2024 vindt de verkiezing voor het Europees Parlement plaats. U kunt dan stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.  

U kunt stemmen vanaf 7.30 tot 21.00 uur. Iedere EU-burger van 18 en jaar en ouder op de dag van de stemming mag stemmen. 

Wat merk je van de EU?

Misschien heb je het niet door, maar wetten en regels van de Europese Unie (EU) hebben veel invloed op je dagelijks leven. Van de boodschappen die je koopt en het drinkwater uit je kraan tot richtlijnen over migratie en stikstof. De EU maakt regels die ervoor moeten zorgen dat EU-burgers gezond zijn, dat het veilig is en dat de economie van de lidstaten zo goed mogelijk blijft. De Nederlandse regering mag zelf bepalen hoe ze die regels precies gaan uitvoeren en controleren.

Jij gaat toch ook stemmen

De EU heeft dus meer invloed op je leven dan je misschien denkt. Hier heb je zelf ook iets over te zeggen. Tijdens de Europese verkiezingen kun je namelijk stemmen op wie er in het Europees Parlement komen. Die hebben invloed op het Europese beleid. Weet je (nog) niet op wie je wilt stemmen. De stemwijzer (link Europees Parlementsverkiezing 2024 (stemwijzer.nl)externe-link-icoon) kan je hierbij helpen. 

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden ze graag. Neem contact op met Team Verkiezingen: verkiezingen@oldenzaal.nl of via (0541) 58 81 11.