Vuurwerk

Het is alweer bijna oud en nieuw. Dit betekent dat veel mensen de straat op gaan om vuurwerk af te steken of carbid te schieten. We wijzen iedereen erop dat er regels gelden rondom het kopen, verkopen en gebruiken van vuurwerk en carbid. Dat doen we om de feestdagen leuk en veilig te houden. Daarom zeggen we in Oldenzaal: Gelukkig nieuwjaar en hou rekening met elkaar!

Gelukkig nieuwjaar, hou rekening met elkaar!

Er wordt rondom de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Om ongelukken en overlast te voorkomen is het belangrijk om met het volgende rekening te houden:

 • Dieren houden niet van vuurwerk; blijf met vuurwerk uit hun buurt. 
 • Dingen opblazen of kapot maken is niet de bedoeling. De vernielingen kosten duizenden euro’s. Met dat geld doen we liever andere dingen!
 • Sommige mensen zijn bang voor vuurwerk, bijvoorbeeld kleine kinderen. Hou ook rekening met een ander.
 • Het kopen en verkopen, het bezit en het afsteken van illegaal vuurwerk is verboden.

Vuurwerkregels

Nieuw jaar. Nieuwe regels. Tijdens oud en nieuw 2023-2024 gaan we weer vuurwerk zien en horen. De regels rondom vuurwerk zijn:

 • Knallen.
  Knallers zijn niet meer te koop. Dat gaat bijvoorbeeld om ratelbanden, Chinese rollen en single-shots. Ook cobra’s, vlinders en nitraten zijn verboden.
 • Fles en vuurpijl.
  Alles wat de lucht in gaat, komt deze jaarwisseling uit een cakebox of compound. De fles kan in de glasbak want van de vuurpijl en de babypijl hebben we afscheid genomen.
 • Goedgekeurd verkooppunt.
  Koop uw vuurwerk in Nederland bij een goedgekeurd verkooppunt, dan zit u altijd goed. Het vuurwerk dat u bij een goedgekeurd verkooppunt koopt, voldoet namelijk aan alle nieuwe regels.
 • Maximaal 25 kilo. 
  U mag maximaal 25 kilo vuurwerk invoeren of in Nederland te kopen. Dit vuurwerk moet wel aan de Nederlandse regels voldoen. 
 • Afsteken mag alleen op 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. 

Carbidschieten

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Het afschieten mag op 31 december van 10.00 uur tot 18.00 uur op daarvoor toegestane plekken. 

Wilt u carbidschieten op Oudejaarsdag?

In artikel 2:73a van de Algemene plaatselijke verordening 2022 is geregeld aan welke voorschriften u zich moet houden bij het carbidschieten.

De belangrijkste regels voor carbidschieten in Twente zijn:

 1. Carbidschieten mag alleen plaats vinden tussen 10:00 en 18:00 uur op 31 december
 2. Schieten met bussen van maximaal 20 liter
 3. Er moet een locatieverantwoordelijke (Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK)) zijn, die aanspreekbaar en aanwezig is op de locatie.

De 5 tips voor veilig carbidschieten

 1. Bereid u goed voor. En informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
 2. Bescherm uzelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
 3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.
 4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.
 5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Meer informatie over het veilig carbidschieten vindt u op Wie is de BOCKexterne-link-icoon

Opruimen

Na oud en nieuw is het belangrijk dat carbid- en vuurwerkrommel na het afsteken zoveel mogelijk opgeruimd wordt. Het voorkomt dat het afval in brand wordt gestoken en de brandweer onnodig moet uitrukken. Ook wordt het milieu gespaard en voorkomt het ongelukken bij kinderen die zoeken naar niet-afgegaan vuurwerk.