Water en riolering: wat kunt u thuis of als buurt doen?

Steeds meer inwoners van Oldenzaal gaan al heel bewust om met water. Ze nemen maatregelen om regenwater op te vangen of zoeken naar nieuwe manieren om minder water te gebruiken. Daar zijn we trots op. Samen maken we de gemeente Oldenzaal toekomstbestendig.

Benieuwd wat u thuis of als buurt kunt doen om een steentje bij te dragen? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder zetten we verschillende tips voor u op een rij. Heeft u zelf een duurzaam idee? Laat het ons weten via duurzaam@oldenzaal.nl

Initiatieven

Duurzaam omgaan met drinkwater

Veilig en betaalbaar drinkwater; het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is het niet. Water is iets waar we zuinig op moeten zijn. En dat begint al thuis. Want naast het scheiden van afval en besparen op energie, is ook water iets waar we bewust mee om moeten gaan. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Denk aan waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten, slimme watermeters, wasmachines met ecostand en natuurlijk het opvangen van regenwater om de planten water te geven in plaats van water uit de kraan. Op de website van Waterbedrijf Vitensexterne-link-icoon vindt u heel veel praktische tips om uw woning watervriendelijk te maken.

Afkoppelen regenwater

Als gemeente willen we schoon regenwater zoveel mogelijk scheiden van vuil afvalwater. Dit doen we via een gescheiden rioolstelsel, de Blauwe Aders. Hiermee zorgen ervoor dat er minder druk ligt op de zuiveringsinstallatie en overtollig water buiten de stad wordt gebracht om wateroverlast te voorkomen. Lees meer op de pagina over de afkoppeling van regenwaterexterne-link-icoon. Wilt u weten hoe u zelf regenwater kunt afkoppelen? Lees meer op de website van RIONEDexterne-link-icoon, het kenniscentrum voor alles wat met riolering te maken heeft. 

Houd het riool zo schoon mogelijk

In Nederland wordt per persoon per dag gemiddeld 126 liter water gebruikt. En alles wat u doorspoelt, komt terecht in het riool. Dus ook schoonmaakdoekjes, billendoekjes, tampons, verfresten, (frituur)vet, olie, etensresten en medicijnen. Dit zijn middelen die niet oplossen in water, verstoppingen in het riool veroorzaken en het zuiveringsproces verstoren. 

Tegel eruit, groen erin

Een tegel vervangen door gras of ander groen, is goed voor de biodiversiteit én het bestrijden van wateroverlast. Het verminderen van verhard oppervlak in de tuin zorgt ervoor dat regenwater in de bodem kan wegzakken. Zo wordt het grondwater aangevuld, wordt uw tuin op hete zomerdagen minder warm en biedt u een fijne leefomgeving voor vogels, bijen en vlinders. Op www.groenblauwtwente.nlexterne-link-icoon en www.huisjeboompjebeter.nlexterne-link-icoon vindt u naast het ‘onttegelen’ nog veel meer praktische watertips.

Global goals

In de gemeente Oldenzaal zorgen we voor de beschikbaarheid en duurzaam beheer van water en sanitaire voorzieningen. 

Global goals gemeente

De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties omarmen. Lees meer op de pagina Oldenzaal4GlobalGoalsexterne-link-icoon.