default iconCirculaire economie: wat kunt u thuis of als buurt doen?

Afval is geen troep, maar juiste een waardevolle grondstof. Hoe mooi zou het zijn als we er in de toekomst voor kunnen zorgen dat gebruikte producten niet meer in de verbrandingsoven belanden, maar in plaats daarvan een nieuw leven krijgen. Het mooie is: duurzaam spullen kopen en opnieuw gebruiken, is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Als gemeente zetten we al flinke stappen richting een circulaire economie, maar natuurlijk kunt u als inwoner of als buurt ook veel doen om een steentje bij te dragen. Benieuwd wat u zelf aan circulaire maatregelen kunt nemen? Thuis of bij u in de buurt? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder leest u meer over de initiatieven waar u als inwoner of als buurt aan kunt deelnemen. Heeft u zelf een duurzaam idee? Iets waarmee we Oldenzaal groener kunnen maken? Laat het ons weten via duurzaam@oldenzaal.nl.

Initiatieven

Kringloopbedrijf de Beurs

Met spullen die u niet meer nodig hebt, maakt u wellicht een ander heel blij. Herbruikbaar huisraad (groot en klein), platen, boeken, cd's, kleding, speelgoed en meer. Bij kringloopbedrijf De Beurs zijn ze er hartstikke blij mee. Deze organisatie speelt een actieve rol in de circulaire economie in de gemeente Oldenzaal. Naast oude spullen inleveren, is het natuurlijk ook heel duurzaam om hier spullen te kopen. Meer informatie: website van kringloopbedrijf de Beurs.   

Repair Café

Waarom weggooien als u het ook kunt repareren? In Nederland zijn er honderden Repair Cafés. Ook in Oldenzaal. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar u kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed en meer kunt meenemen, om samen met iemand met reparatiekennis te repareren. Lees meer op www.repaircafe.org.

Afval scheiden

Ook thuis kunt u een hoop doen om afval te verminderen. Een paar tips:

  • koop zo min mogelijk producten in onnodige verpakkingen;
  • gebruik geen wegwerpplastic;
  • neem bij het boodschappen doen altijd een eigen tas mee;
  • scheid afval goed, zodat het zoveel mogelijk gerecycled kan worden.

Lees meer over het afvalbeleid van de gemeente Oldenzaal op pagina over afval.

Koop bewust

Ons koopgedrag heeft een grote invloed op het klimaat. Alles wat u koopt, moet namelijk worden gemaakt. Dit kost grondstoffen en energie. Bewust winkelen houdt in dat u zich bij elke aanvraag afvraagt: ‘heb ik het echt nodig?’ En ‘wordt het op een duurzame manier gemaakt?’ Met name bij goedkope kledingmerken (fast fashion) is dit vaak niet het geval. Een andere goede vraag die u zichzelf zou kunnen stellen, is ‘hoe vaak ga ik het gebruiken?’ Een duur apparaat kan bijvoorbeeld wel nodig zijn, maar als u het maar enkele keren gebruikt, is huren wellicht een goedkopere en meer duurzame optie. Of deel producten eens wat vaker met uw buren, vrienden of familie.

Koop lokaal

Minder transportkilometers betekent beter minder schade voor het milieu. De ecologische footprint van een lokaal gekocht product is vele malen kleiner dan een product dat van veel verder weg moet komen. Koop dus zoveel mogelijk lokaal. Bijkomend voordeel: u steunt zo ook lokale ondernemers. Ga voor voedsel bijvoorbeeld naar de lokale markt, een pluktuin in de buurt of een streekwinkel.

Global goals

In de gemeente Oldenzaal zetten we in op het verduurzamen van consumptie en productiepatronen.

Global goals gemeente

De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties omarmen. Lees meer op de pagina Oldenzaal4GlobalGoals.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier