build-reside icon Gasloos bouwen

Met ingang van 1 juli 2018 is de aansluitplicht voor aardgas voor netbeheerders vervallen. Dit betekent dat vanaf die datum nieuwbouwwoningen en kleine bedrijfsgebouwen niet meer worden aangesloten op aardgas.

Landelijk is de aandacht voor aardgasvrij bouwen in een versnelling gekomen. Ook de wetgeving wordt hierop in een hoog tempo aangepast. Recent is de Gaswet aangepast. 

Wat verandert er precies?

Als gevolg van deze wetswijziging mag de gemeente in principe geen omgevingsvergunningen afgeven voor gebouwen met een aardgasaansluiting die na 1 juli 2018 worden aangevraagd.

Kleinverbruiker

De wetswijziging heeft alleen betrekking op kleinverbruikers. Volgens de Gaswet is er sprake van een kleinverbruiker wanneer de gasmeter niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat.

Een gemiddeld huishouden heeft meestal een gasmeter met een doorlaatwaarde van maximaal 10 kubieke meter per uur. Dit betekent dat de nieuwe regels vooral voor nieuwbouwwoningen en kleine bedrijfsgebouwen gelden. Deze krijgen volgens de nieuwe regels geen aansluiting op het aardgasnet.

Uitzondering

Alleen bij zwaarwegende redenen van algemeen belang kan het college van B&W van de gemeente een uitzondering maken voor een bepaald gebied.

Alternatieven voor aardgas

In veel gevallen kan elektriciteit een goed alternatief zijn voor aardgas. In woningen kan bijvoorbeeld een warmtepomp worden toegepast in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), optimale isolatie en zonnepanelen. Een goed alternatief voor koken op aardgas is koken op een inductiekookplaat.

Financiering van de hypotheek

Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 101 procent) van de woningwaarde.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing.

Meer informatie en vragen?

Meer informatie over gasloos bouwen leest u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie over de mogelijkheden leest u in de Brochure gasloos bouwen. Deze kunt u hieronder downloaden.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

 

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier