document iconIdentiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Beschrijving

Bij de gemeente kunt u een identiteitskaart aanvragen. Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Vanaf augustus 2021 is er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Dit model bevat een aantal nieuwe kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van de kaart. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Iedereen die zorg nodig heeft, moet zich ook kunnen legitimeren. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Let op: Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én bij het ophalen van het document. Meer informatie over de aanvraag van een identiteitskaart voor uw kind of reizen met uw kind vindt u onder het tabblad 'Aanpak'.

Een gevonden Nederlands paspoort of identiteitskaart wordt niet teruggegeven aan de eigenaar. Het document wordt vernietigd. Vanwege de veiligheid is dit document niet meer geldig. Het enige wat u kunt doen is een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op Rijksoverheid.

Inlogfunctie (eNIK)

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente of na de bezorging, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.nl

Afspraak maken

Wij werken alleen op afspraak. U weet dan precies wanneer u aan de beurt bent. U kunt online een afspraak maken
Wilt u liever niet online de afspraak inplannen, dan kunt u dat ook telefonisch doen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Aanvragen

Om een identiteitskaart aan te vragen, moet u meenemen:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt.
 • In geval van vermissing kunt u aan de balie een verklaring vermissing reisdocument invullen. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort of identiteitskaart, verloren'
 • U moet uw identiteitskaart betalen bij de aanvraag. U kunt met uw pinpas betalen.

Voor kinderen onder de 12 jaar:

 • kan een ouder of voogd mee naar de aanvraag én
 • moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming én de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee. U moet de echtheid van de handtekeningen van de gezaghouder(s) aantonen met een geldig legitimatiebewijs (de handtekeningen moeten dus overeen komen).

Download het formulier 'Toestemming eigen reisdocument' voor kinderen onder de 12 jaar. Let op: Kinderen dienen zelf aanwezig te zijn bij de aanvraag én bij het ophalen van het document.

Wilt u met een minderjarige naar het buitenland en u heeft geen volledig gezag (ouder/ voogd) over de minderjarige?

Wanneer u alleen met een minderjarige naar het buitenland wilt, waar u niet het volledig gezag over heeft, moet u toestemming hebben van de (mede) gezaghebbende van de minderjarige. U heeft deze toestemming nodig als u naar een land gaat waarbij u door de douane moet of andere landen betreedt waar sprake is van grensbewaking. Voor meer informatie over reizen met kinderen verwijzen wij u naar de volgende sites:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder dan nemen we bij de aanvraag van twee vingers vingerafdrukken af. Deze worden samen met de foto en uw persoonsgegevens opgeslagen in de chip in uw identiteitskaart.

Pasfoto

Een pasfoto moet aan strenge eisen voldoen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Hoe lang gaat het duren?

 • Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. U ontvangt een bericht per sms of mail zodra uw aangevraagde document bij ons binnen is.
 • Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.
 • U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Kosten

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 37,95
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 70,35

Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 53,00 extra.

(tarieven 2023)

Bijzonderheden

Wilt u met een minderjarige naar het buitenland en u heeft geen gezag (ouder/ voogd) over de minderjarige?

Wanneer u alleen met een minderjarige naar het buitenland wilt, moet u toestemming hebben van de (mede) gezaghebbende van de minderjarige. U heeft deze toestemming nodig als u naar een land gaat waarbij u door de douane moet of andere landen betreedt waar sprake is van grensbewaking. Voor meer informatie over reizen met kinderen verwijzen wij u naar de volgende site: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

 

Heeft u een visum nodig?

Met een Nederlandse identiteitskaart kunt u niet reizen naar landen met een visumplicht. Een uitzondering op deze regel is Turkije. U kunt voor dit land een losbladige uitvoering van het visum krijgen. Een visum kunt u aanvragen bij de ambassade of het consulaat in Nederland. Let op: om het visum te krijgen, moet uw identiteitskaart bij aankomst in Turkije nog enkele maanden geldig zijn. Informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade of het consulaat van Turkije of bij uw reisbureau.

Download

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

 

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier