Identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Identiteitskaart

Vanaf 14 jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Kinderen hebben een eigen identiteitskaart nodig als ze binnen Europa reizen. Gaat u buiten een EU-land reizen? Dan heeft u een paspoort nodig. Iedereen (ook minderjarigen jonger dan 14) die zorg nodig heeft, moet zich ook kunnen legitimeren. Let op: kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én bij het ophalen van de identiteitskaart. 

Inlogfunctie (eNIK)

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente of na de bezorging, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiDexterne-link-icoon

Afspraak maken

Gebruik de knop hierboven. Wilt u liever niet online de afspraak inplannen? Neem dan telefonisch contact met ons op via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Aanpak

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Bij de aanvraag neemt u het volgende mee:

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (paspoorten en identiteitskaarten). U moet ook verlopen reisdocumenten meenemen.  
  • 1 pasfoto in kleur. De pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden (Lees meer over de richtlijnen voor een pasfotoexterne-link-icoon).
  • U betaalt uw identiteitskaart bij de aanvraag, bij voorkeur per pin.

Voor kinderen onder de 12 jaar:

  • gaat een ouder of voogd mee naar de aanvraag; én
  • geven beide ouders of voogden schriftelijke toestemming. Dat is verplicht. Neem de schriftelijke toestemming én de identiteitsbewijzen van beide ouders of voogden mee. Dit hebben we nodig om te controleren of de handtekeningen echt zijn. Wil een van de ouders geen toestemming te geven? Vraag dan vervangende toestemming via de rechtbank.

U vindt hier het formulier 'Toestemming eigen reisdocument' externe-link-icoonvoor kinderen onder de 12 jaar. Deze ligt ook bij de receptie in het Stadhuis.
Let op: kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én bij het ophalen van het document.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder? Dan nemen we bij de aanvraag van 2 vingers vingerafdrukken af. Dit slaan we samen met de foto en persoonsgegevens op in de chip in uw identiteitskaart.

Vermissing

Bent u uw identiteitskaart verloren? Vul dan de verklaring vermissing reisdocument in. Dit kan digitaal, maar ook op afspraak aan de balie. Een gevonden identiteitskaart geven we niet terug aan de eigenaar. Dit vernietigen we. Vanwege de veiligheid is de identiteitskaart namelijk niet meer geldig. U vraagt dan een nieuwe identiteitskaart aan. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort of identiteitskaart, verloren'.

Reizen naar het buitenland met een minderjarige

Wilt u met uw minderjarige (jonger dan 18 jaar) naar het buitenland? En heeft u geen volledig gezag (ouder/voogd) over uw minderjarige? U heeft dan toestemming nodig van de (mede) gezaghebbende van de minderjarige. Meer informatie over reizen met kinderen leest u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Kosten

Een Nederlandse identiteitskaart kost:

  • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra.

Termijn

Na 5 werkdagen ligt de identiteitskaart bij ons klaar om af te halen. Ligt de identiteitskaart eerder klaar? Dan ontvangt u bericht per sms of e-mail. Haal uw identiteitskaart binnen 3 maanden op. Na 3 maanden vernietigen we de identiteitskaart. U moet dan weer een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de identiteitskaart eerder nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Lees daarover meer onder het kopje ‘Kosten’.

Bijzonderheden

Heeft u een visum nodig? Meer informatie over visa leest u op de webpagina van het Ministerie van Buitenlandse zakenexterne-link-icoon.