Omgevingsvisie

De omgevingsvisie gaat over de visie op de manier waarop de fysieke leefomgeving zich kan ontwikkelen in de toekomst; wat is wenselijk, en op welke plek? De leefomgeving is wat we waarnemen, de lucht die we inademen, de gebouwen waar we langs lopen, in wonen en werken. De plek waar we elkaar ontmoeten en ontspannen. Het gaat om de buurten, maar ook het winkelcentrum, de bedrijventerreinen, de wegen, het spoor, de stuwwal en het Hulsbeek.

Omgevingsvisie AI

De omgevingsvisie is een instrument van de Omgevingswetexterne-link-icoon

Deze wet verplicht alle gemeenten in Nederland om een omgevingsvisie te hebben.

Samen leven, wonen en werken

Ook in de toekomst wil de gemeente Oldenzaal een gemeente zijn waar we op een gezonde manier met elkaar samen leven, wonen en werken. In de omgevingsvisie leest u over het toekomstbeeld voor de lange termijn en welke strategische keuzes we daarbij maken. 

Kijken naar de toekomst

De omgevingsvisie kijkt naar de toekomst. Denk aan wonen, werken, spelen, leren en ontspannen. Maar ook aan bereikbaarheid, natuur, water, groen en hoe we elkaar willen ontmoeten. Wat is nodig voor een fijne leef- en werkomgeving? 

Lokale kennis en ervaring 

We kijken voor de omgevingsvisie naar de toekomst: richting 2050. De kennis en ervaring van de Toekomstvisie 2040 verwerken we hierin. De kennis en ervaring van maatschappelijk betrokken personen en organisaties benutten we graag. We hebben daarom verschillende manieren waarop we informatie ophalen.

Reageren op de omgevingsvisie

We werken een concept omgevingsvisie uit. De verzamelde input van bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en samenwerkingspartners verwerken we daarin. De gemeenteraad neemt na de zomer van 2025 een besluit over de omgevingsvisie. Iedereen kan daar met inspraak op reageren. 

Van omgevingsvisie naar omgevingsplan

De omgevingsvisie is de basis voor het later op ter stellen omgevingsplan. Daar waar de omgevingsvisie de hoofdlijnen schetst, komen in het omgevingsplan meer concrete regels. 

Vragen?

Wilt u meer weten over de omgevingsvisie? Neem dan contact op met Anouk Paris of Huub van Uum via (0541) 58 81 11.

Veelgestelde vragen

Wat staat in de omgevingsvisie?

In de omgevingsvisie staat al het beleid van de gemeente over de leefomgeving. Uiteindelijk leest u in de omgevingsvisie hoe we uw buurt en de dorpen in de gemeente willen verbeteren. U leest dan ook wat we juist willen beschermen of bewaren. 

Wat is de leefomgeving?

De leefomgeving is wat we waarnemen, de lucht die we inademen, de gebouwen waar we langs lopen, in wonen en werken. De plek waar we elkaar ontmoeten en ontspannen. Het gaat om de buurten, maar ook het winkelcentrum, de bedrijventerreinen, de wegen, het spoor, de stuwwal en het Hulsbeek.

Waarom een omgevingsvisie?

Ook in de toekomst wil de gemeente Oldenzaal een gemeente zijn waar we op een gezonde manier met elkaar samen leven, wonen en werken. In de omgevingsvisie leest u over het toekomstbeeld voor de lange termijn en welke strategische keuzes we daarbij maken. 

Waar gaat de omgevingsvisie over?

De omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen onder andere wonen, werken, spelen, leren en ontspannen. Maar ook aan bereikbaarheid, natuur, water, groen en hoe we elkaar willen ontmoeten. Wat is nodig voor een fijne leef- en werkomgeving?

Hoe kan ik meedoen?

We hebben u nodig om de omgevingsvisie op te stellen. U weet namelijk wat er speelt in de gemeente. We kijken voor de omgevingsvisie naar de toekomst: richting 2050. De kennis en ervaring van maatschappelijk betrokken personen en organisaties benutten we graag. U kunt: 

  • De online enquête invullenexterne-link-icoon
  • Als ondernemer in de klankbordgroep kunt u naar de bijeenkomsten komen.
  • Voor ketenpartners zoals de buurgemeenten, het waterschap, belangenorganisaties, verenigingen en andere organisaties in de gemeente organiseren we twee bijeenkomsten.
Hoe verder?

In 2025 werken we een concept omgevingsvisie uit. Uw inbreng nemen we daarin mee. De gemeenteraad neemt na de zomer van 2025 een besluit over de omgevingsvisie. Daar kunt u met inspraak op reageren. 

Wat kan ik met de omgevingsvisie?

Stel u wilt bijvoorbeeld een verdieping op uw huis bouwen, een groot feest organiseren in het dorp of een café beginnen in een leegstaande winkel. Staat in regels van de gemeente dat dit niet mag? Dan kunt u de gemeente vragen of u mag afwijken van het omgevingsplan. Laat daarbij zien dat uw plan bij de ambities past die in de omgevingsvisie staan. Dan is de kans groter dat u mag afwijken van het omgevingsplan.