Omzetting partnerschap in huwelijk

Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet in een huwelijk. Maak daarvoor een afspraak.

Beschrijving

Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk. U gaat persoonlijk naar de gemeente om in elkaars bijzijn de akte van omzetting te tekenen. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

Voordat dit kan gebeuren, moet u de juiste documenten afgeven en een afspraak maken. U kunt vragen om een ceremonie (bijvoorbeeld in de trouwzaal). Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft geen jawoord te geven. Wel worden er kosten in rekening gebracht.

Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Daarvoor moet u naar een notaris.

De omzetting van een geregistreerd partnerschap is plaats onafhankelijk. Het bruidspaar kan dus voortaan kiezen in welke gemeente zij hun geregistreerde partnerschap willen omzetten in een huwelijk, en is niet langer gebonden aan de woonplaats als omzettingsgemeente.

De documenten die u moet laten zien:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • het afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
  • een geboorteakte als naamswijziging heeft plaatsgevonden

Kosten

Zonder ceremonie bedragen de kosten € 40,-. Wilt u een ceremonie? De kosten zijn hetzelfde als bij een huwelijk.

Bijzonderheden

Als de geregistreerde partners van wie ten minste één de Nederlandse nationaliteit bezit, in het buitenland woonachtig zijn en in Nederland hun geregistreerde partnerschap in een huwelijk willen omzetten, gebeurt de omzetting bij de afdeling Landelijke Taken van de burgerlijke stand in Den Haag.  Op de website van de gemeente Den Haagexterne-link-icoon vindt u hierover meer informatie.

Contact

U regelt de omzetting bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Neem contact op met de gemeente waarin u de omzettingsakte wilt tekenen. Dat kan bij elke gemeente in Nederland.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11