Oudere werklozen

Speciaal voor oudere werklozen bestaan drie soorten uitkeringen: de IOAW, IOW of de IOAZ. Vanaf 1 januari 2015 is de IOAW alleen voor een kleinere groep beschikbaar. De IOW blijft bestaan tot 2024.

IOAW

U kunt in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering als u 50 jaar of ouder bent en werkloos. De IOAW-uitkering verschaft u en uw partner een inkomen dat ligt op (tenminste) het bijstandsniveau. Na afloop van uw WW-uitkering kunt u een beroep doen op de IOAW.  Voor de IOAW gelden voorwaarden en de hoogte van de IOAW hangt af van uw inkomen.

Een IOAW-uitkering krijgt u op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte werkloze werknemers.

IOW

De IOW is een tijdelijke regeling voor een uitkering op bijstandsniveau. Bent u een oudere werkloze? Dan kunt u na afloop van uw WW-uitkering of uw loongerelateerde WGA-uitkering mogelijk een beroep doen op de IOW.  Voor de IOW gelden voorwaarden.

Een IOW-uitkering krijgt u op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere werklozen. De IOW wordt uitgevoerd door het UWV.

IOAZ

Oudere zelfstandig ondernemers met onvoldoende inkomsten uit eigen bedrijf kunnen wellicht een beroep doen op de IOAZ, de Wet inkomensvoorziening oudere of gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

 • U kunt een IOAW-uitkering aanvragen via de website werk.nl.
  Om een aanvraag in te dienen moet u eerst inloggen met uw DigiD-gebruikersnaam. Pas daarna kunt u de digitale aanvraag indienen.
   
 • Een IOW uitkering vraagt u aan bij het UWV.
   
 • Voor een aanvraag voor een IOAZ inkomensvoorziening kunt u een afspraak maken met ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen).
  ROZ
  Ondernemerscentrum H164
  Enschedesestraat 164, 7552 CL Hengelo
  telefoon (074) 241 51 00
  email info@rozgroep.nl
  website: https://www.rozgroep.nl/

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11