Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Hiervoor kunt u online een afspraak maken. Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Ook moeten zij zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen van het document. Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Iedereen die zorg nodig heeft, moet zich ook kunnen legitimeren. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar.  Gaat u op reis met uw kind?
Meer informatie over reizen met uw kind en aanvraag van een paspoort voor uw kind vindt u onder het tabblad 'Aanpak'.

Een gevonden Nederlands paspoort of identiteitskaart wordt niet teruggegeven aan de eigenaar. Het document wordt vernietigd. Vanwege de veiligheid is dit document niet meer geldig. Het enige wat u kunt doen is een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op Rijksoverheid.

Wij werken alleen op afspraak. U weet dan precies wanneer u aan de beurt bent. Gebruik de knop hieronder.
Wilt u liever niet online de afspraak inplannen, dan kunt u dat ook telefonisch doen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken

LET OP! U moet altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van een paspoort.

Voor de aanvraag van een paspoort neemt u mee:

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
  • In geval van vermissing: kijk voor meer informatie bij 'Paspoort of identiteitskaart, verloren'.
  • Schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.
  • U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt met uw pinpas betalen.

Voor kinderen onder de 18 jaar

  • kan een ouder of voogd mee naar de aanvraag én
  • moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee. De echtheid van de handtekeningen van de ouders/voogden moet worden aangetoond met een geldig legitimatiebewijs (de handtekeningen moeten dus overeenkomen).

Hier vindt u het formulier 'Toestemming eigen reisdocument' . LET OP: kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen van het document.

De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken.

Wilt u met een minderjarige naar het buitenland en u heeft geen volledig gezag (ouder/ voogd) over de minderjarige?

Wanneer u alleen met een minderjarige naar het buitenland wilt, waar u niet het volledig gezag over heeft, moet u toestemming hebben van de (mede) gezaghebbende van de minderjarige. U heeft deze toestemming nodig als u naar een land gaat waarbij u door de douane moet of andere landen betreedt waar sprake is van grensbewaking. Voor meer informatie over reizen met kinderen verwijzen wij u naar de volgende sites:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

De kosten voor een paspoort zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 57,30
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u € 51,60 extra.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen. U ontvangt een bericht per sms of mail zodra uw aangevraagde document bij ons binnen is

Heeft u het paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort op te halen, daarna wordt het document vernietigd.

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert 1 van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder dan nemen we bij de aanvraag van twee vingers vingerafdrukken af. 
Deze worden samen met de foto en uw persoonsgegevens opgeslagen in de chip in uw paspoort.

Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over visa leest u op deze webpagina van het Ministerie van Buitenlandse zaken:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11