Paspoort

Iedereen in Nederland moet een geldig identiteitsbewijs hebben: een paspoort of een identiteitskaart. Dat geldt voor iedereen vanaf 14 jaar. U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen.

Beschrijving

U vraagt een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waar u woont. U moet altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen. Dat is verplicht. U betaalt uw paspoort bij de aanvraag, het liefste per pin. Voor de aanvraag neemt u mee:

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (paspoort(en) en identiteitskaart(en))
  • 1 pasfotoexterne-link-icoon in kleur. Die mag niet ouder zijn dan 6 maanden 

Bent u 12 jaar of ouder? Dan nemen we bij de aanvraag van 2 vingerafdrukken af. Deze slaan we samen met de foto en uw persoonsgegevens op in de chip in uw paspoort. 

Vermissing

Bent u uw paspoort verloren? Vul dan de verklaring vermissing reisdocument in. Dit kan digitaal, maar ook op afspraak aan de publieksbalie. Een gevonden paspoort geven we niet terug aan de eigenaar. Dit vernietigen we. Dat is vanwege veiligheidsredenen. U vraagt dan een nieuw paspoort aan. Kijk voor meer informatie bij Paspoort of identiteitskaart, verloren

Kinderen onder de 18 jaar

Kinderen onder de 18 jaar kunnen alleen samen met hun ouder(s) of voogd een paspoort aanvragen. Beide ouders of voogden moeten schriftelijke toestemming geven. Neem die schriftelijke toestemming én de identiteitsbewijzen van beide ouders of voogden mee. Dit hebben we nodig om de echtheid van de handtekeningen te controleren. Weigert een van de ouders toestemming te geven? Vraag dan vervangende toestemming via de rechtbank.

Onderaan deze pagina vindt u het formulier 'Toestemming eigen reisdocument' voor kinderen onder de 12 jaar. Dit formulier ligt ook bij de publieksbalie in het Stadhuis. Let op: kinderen moeten ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én bij het afhalen van het document. 

Reizen naar het buitenland met een minderjarige

Wilt u met uw minderjarige (jonger dan 18 jaar) naar het buitenland? En heeft u niet het volledig gezag  als ouder of voogd over uw minderjarige? Dan heeft u toestemming nodig van de (mede)gezaghebbende van de minderjarige. De rijksoverheid geeft meer informatie over reizen met kinderenexterne-link-icoon.

Aanvragen

U kunt online een afspraak makenexterne-link-icoon om een paspoort aan te vragen. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer (0541) 58 81 11 of een afspraak maken met een medewerker van de receptie in het Stadhuis.

Voorwaarden

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert 1 van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder dan nemen we bij de aanvraag van twee vingers vingerafdrukken af. Deze worden samen met de foto en uw persoonsgegevens opgeslagen in de chip in uw paspoort.

Pasfoto

De pasfoto moet aan strenge eisen voldoen. Lees meer bij de Rijksoverheidexterne-link-icoon

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen ligt uw paspoort klaar. Soms zelfs al eerder. Dan krijgt u bericht per sms of e-mail. U moet uw paspoort binnen 3 maanden ophalen. Na 3 maanden vernietigen we het paspoort. U moet dan weer een nieuw paspoort aanvragen.

Kosten

Een paspoort kost:

  • voor personen tot 18 jaar: € 63,40
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85 

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra. 

Bent u ouder dan 18 jaar? Dan is uw paspoort 10 jaar geldig. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig.

Bijzonderheden

Is uw kind jonger dan 14 jaar? Dan heeft uw kind een paspoort of identiteitskaart nodig als hij of zij zorg nodig heeft. Uw kind heeft een paspoort nodig voor reizen buiten een EU-land.

Heeft u een visum nodig? Meer informatie over visaexterne-link-icoon leest u op deze webpagina van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Download