Singelpark

Het Singelpark is het park dat rondom de binnenstad van Oldenzaal loopt. Het park ligt eigenlijk op de oude stadswal en stadsgrachten, in een rondje om het centrum. mensen herkennen het nu niet als park, omdat het niet de uitstraling heeft van een park. Ook kun je bijna niet meer zien dat hier vroeger de stadswal en de stadsgracht liep. Dat willen we veranderen.

Plattegrond Singelpark

Een écht park
Van het Singelpark weer een écht park maken: dat is de wens van de gemeente Oldenzaal. De ambitie is om van het Singelpark een stadspark te maken waarin de geschiedenis zichtbaar is, waar u kunt wandelen, spelen of even kunt zitten en kunt genieten van het groen en water. Het park helpt de binnenstad bij de klimaatopgave: bij veel regen kan het park het te veel aan water opvangen, bij extreme warmte kan het park verkoelend werken.

Opknappen in delen
De gemeente gaat niet het hele park in één keer opknappen. Het park zal de komende jaren stuk voor stuk aangepakt worden. De bedoeling is om te behouden wat al mooi is (kunst, groen). En wat ook blijft is het stadse karakter van Singelpark, met wandelroutes naar de stad en parkeerplaatsen.

Wat wil jij in het Singelpark?
De afgelopen maanden vroegen we aan bewoners, bezoekers en ondernemers wat zij in het Singelpark zouden willen terugzien. Eerst op een informatieavond, later ook op straat, in de stad. En daar kwamen mooie ideeën uit. Met die ideeën gaan we het ontwerp voor het Singelpark verder uitwerken. Begin 2020 is het ontwerp klaar en wordt het gepresenteerd.

 

 

Als u nu door het Singelpark loopt, ervaart u het misschien niet als een park. De groene delen zijn versnipperd en niet herkenbaar als een geheel. Dat is jammer, want het Singelpark is een heel bijzonder stuk van Oldenzaal waar we meer van zouden kunnen genieten. Het is gebouwd op de oude stadswal en stadsgrachten uit de 12e eeuw en een historisch waardevol gebied. Om het Singelpark beter tot zijn recht te laten komen, wil de gemeente het park opknappen.

Uitgangspunten voor het Singelpark

Wat gaat er gebeuren? InPDFde Visie Singelpark Oldenzaal  zijn de uitgangspunten vastgesteld. Deze uitgangspunten zijn bedacht met hulp van bewoners, ondernemers en andere Oldenzalers. In de projectie op de kaart zijn de ‘ontwerpprincipes’ zichtbaar. De rode en blauwe lijn zijn gebaseerd op de historie, de groene lijn is een huidige kwaliteit waar we op voort bouwen.

afbeelding Singelpark_uitgangspunten

De ontwerpprincipes:

 • de rode draad van de oude stadsmuur,
 • de groene lijn van het bomendak (bomen in hele park),
 • de blauwe lijn van het water (lijn langs het wandelpad en verbreding bij poorten).

Wilt u hier meer over lezen, kijk dan in de Visie Singelpark Oldenzaal.

En nu de uitwerking: denk mee

De komende tijd gaan we de uitgangspunten uitwerken. Dat is belangrijk, omdat sommige delen van het Singelpark nu al op de schop gaan, bijvoorbeeld bij winkelcentrum De Vijfhoek.

De vraag is hoe we het Singelpark verder gaan ‘inkleuren’. Bijvoorbeeld: hoe laten we de historische elementen terugkomen? Wat is wenselijk, wat is mogelijk? Hoe komt water terug in het park? Op welke plaats is dat verstandig? Wat willen we precies met de speelplekken? En de paden, hoe gaan we die bestraten?

Daarom organiseerden we op woensdagavond 22 mei een eerste meedenk-avond. De aanwezigen bogen zich over 4 thema’s:

 1. sfeer van het park,
 2. erfgoed en historie,
 3. routenetwerk (‘leuke rondjes’) 
 4. gebruik van het park.

De landschapsarchitecten van OKRA begeleidden deze sessies en gaan de opgehaalde ideeën verwerken in een ontwerp. Zodra dat ontwerp beschikbaar is, nodigen wij u nogmaals en zullen we dit ontwerp presenteren.

impressie eerste meedenkavond singelpark

Bij het opstellen van de Visie Singelpark Oldenzaal heeft de gemeente een inspraakronde georganiseerd. Ook bij de Boeskoolhart-avonden zijn ideeën opgehaald over het Singelpark. En nu het tijd is voor de uitwerking van de visie, vraagt de gemeente u weer om mee te denken.

Daarom organiseerden we op woensdagavond 22 mei 2019 een eerste meedenk-avond. De aanwezigen bogen zich over 4 thema’s:

 1. sfeer van het park,
 2. erfgoed en historie,
 3. routenetwerk (leuke rondjes)
 4. gebruik van het park.

De landschapsarchitecten van OKRA begeleidden deze sessies en gaan de opgehaalde ideeën verwerken in een ontwerp. Zodra dat ontwerp beschikbaar is, nodigen wij u nogmaals en zullen we dit ontwerp presenteren.
Het Singelpark wordt een park voor alle Oldenzalers en bezoekers, jong en oud. 

impressie meedenkavond singelpark2

 • 2016: na inspraak stelde de gemeenteraadPDFde Visie Singelpark Oldenzaal vast
 • Woensdag 22 mei 2019: meedenk-avond Singelpark
 • September 2019: start werkzaamheden aan het Singelpark bij In den Vijfhoek

U kunt ons volgen op social media:

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact met ons op.

Of bekijk:

Wat speelt er nog meer in de binnenstad? U vindt alle informatie in het overzicht van alle projecten in de binnenstad.