Singelpark

Het Singelpark wordt weer een écht park: dat is de wens van de gemeente Oldenzaal. De ambitie is om van het Singelpark een stadspark te maken waarin de geschiedenis zichtbaar is, waar u kunt wandelen, spelen of even kunt zitten en kunt genieten van het groen en water. Het park helpt de binnenstad bij de klimaatopgave: bij veel regen kan het park het te veel aan water opvangen, bij extreme warmte kan het park verkoelend werken.

De gemeente gaat niet het hele park in één keer opknappen. Het park zal de komende jaren stuk voor stuk aangepakt worden. De bedoeling is om te behouden wat al mooi is (kunst, groen). En wat ook blijft is het stadse karakter van Singelpark, met wandelroutes naar de stad en parkeerplaatsen.

afbeelding Singelpark

Als u nu door het Singelpark loopt, ervaart u het misschien niet als een park. De groene delen zijn versnipperd en niet herkenbaar als een geheel. Dat is jammer, want het Singelpark is een heel bijzonder stuk van Oldenzaal waar we meer van zouden kunnen genieten. Het is gebouwd op de oude stadswal en stadsgrachten uit de 12e eeuw en een historisch waardevol gebied. Om het Singelpark beter tot zijn recht te laten komen, wil de gemeente het park opknappen.

Uitgangspunten voor het Singelpark

Wat gaat er gebeuren? InPDFde Visie Singelpark Oldenzaal  zijn de uitgangspunten vastgesteld. Deze uitgangspunten zijn bedacht met hulp van bewoners, ondernemers en andere Oldenzalers. In de projectie op de kaart zijn de ‘ontwerpprincipes’ zichtbaar. De rode en blauwe lijn zijn gebaseerd op de historie, de groene lijn is een huidige kwaliteit waar we op voort bouwen.

afbeelding Singelpark_uitgangspunten

De ontwerpprincipes:

 • de rode draad van de oude stadsmuur,
 • de groene lijn van het bomendak (bomen in hele park),
 • de blauwe lijn van het water (lijn langs het wandelpad en verbreding bij poorten).

Wilt u hier meer over lezen, kijk dan in de Visie Singelpark Oldenzaal.

En nu de uitwerking: denk mee

De komende tijd gaan we de uitgangspunten uitwerken. Dat is belangrijk, omdat sommige delen van het Singelpark nu al op de schop gaan, bijvoorbeeld bij winkelcentrum In de Vijfhoek.

De vraag is hoe we het Singelpark verder gaan ‘inkleuren’. Bijvoorbeeld: hoe laten we de historische elementen terugkomen? Wat is wenselijk, wat is mogelijk? Hoe komt water terug in het park? Op welke plaats is dat verstandig? Wat willen we precies met de speelplekken? En de paden, hoe gaan we die bestraten?

Daarom organiseerden we op woensdagavond 22 mei een eerste meedenk-avond. De aanwezigen bogen zich over 4 thema’s:

 1. sfeer van het park,
 2. erfgoed en historie,
 3. routentewerk (‘leuke rondjes’) 
 4. gebruik van het park.

De landschapsarchitecten van OKRA begeleidden deze sessies en gaan de opgehaalde ideeën verwerken in een ontwerp. Zodra dat ontwerp beschikbaar is, nodigen wij u nogmaals en zullen we dit ontwerp presenteren.

impressie eerste meedenkavond singelpark

Bij het opstellen van de Visie Singelpark Oldenzaal heeft de gemeente een inspraakronde georganiseerd. Ook bij de Boeskoolhart-avonden zijn ideeën opgehaald over het Singelpark. En nu het tijd is voor de uitwerking van de visie, vraagt de gemeente u weer om mee te denken.

Daarom organiseerden we op woensdagavond 22 mei een eerste meedenk-avond. De aanwezigen bogen zich over 4 thema’s:

 1. sfeer van het park,
 2. erfgoed en historie,
 3. routentewerk (leuke rondjes)
 4. gebruik van het park.

De landschapsarchitecten van OKRA begeleidden deze sessies en gaan de opgehaalde ideeën verwerken in een ontwerp. Zodra dat ontwerp beschikbaar is, nodigen wij u nogmaals en zullen we dit ontwerp presenteren.
Het Singelpark wordt een park voor alle Oldenzalers en bezoekers, jong en oud. Daarom willen we ook kinderen laten meedenken over de invulling van het park. Meer informatie over de prijsvraag leest u hieronder bij Help je mee het Singelpark inkleuren?

impressie meedenkavond singelpark2

Ken je het Singelpark? Dat is een park dat in een rondje om de binnenstad van Oldenzaal ligt. Misschien herken je het nu niet als een park, want het is in kleinere stukken verdeeld. De gemeente wil daar weer één park van maken.

De gemeente heeft daar al plannen voor, maar is ook benieuwd naar jouw ideeën voor een fijn park. Wil je misschien een plek om te spelen in het park? En hoe ziet die er dan uit? Of wil je water in het park? Een vijver of gewoon lekkere plassen om te stampen? Laat je fantasie maar gaan.

Teken jouw idee in het midden van de kleurplaat en kleur de rest van de kleurplaat in. Je mag zelf weten hoe je dat doet en met welke spullen (stift, verf, plakwerk, …). Het mooiste idee wint een prijs!

kleuren

Dit zijn de prijzen!

Als je wint, mag je zelf je prijs kiezen:

 • Bezoek aan een museum in Oldenzaal
  Waar wil jij wel eens naar binnen? Museum De Pelgrim, de Hofnar, het Palthe Huis of het Racerhuis? Kies jij maar! Je krijgt met je hele gezin gratis toegangskaartjes voor een museum in Oldenzaal.
   
 • Rondwandeling met gids door Oldenzaal
  Loop met een gids door de binnenstad van Oldenzaal en vraag de gids alles wat je over Oldenzaal wilt weten. Hoe oud is de stad eigenlijk? Hoe hoog is de Plechelmustoren? En nog veel meer. Oh ja, de rest van jouw gezin mag ook mee.
   
 • Torenbeklimming St. Plechelmusbasiliek
  Beklim de 61 meter hoge, imposante toren van de St. Plechelmusbasiliek met een gids die je alles vertelt over de toren. Je brengt een bezoek aan de klokkenkamer en wordt in het Lood'n Bonneke beloont met een geweldig uitzicht over de omgeving van Oldenzaal. Je ouders, broers en zussen mogen mee. Let op: alleen voor kinderen ouder dan 8 jaar.


Inleveren van je kleurplaat kan op het stadhuis van de gemeente Oldenzaal, Ganzemarkt 1 (bij de receptie) of via de post: Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal. Doe dit vóór zondag 16 juni 2019 (dat is de laatste inleverdag).
Let op: wat je tekent, brengt ons vast op ideeën voor het park. Maar we kunnen niet beloven dat jouw idee echt een plek in het park krijgt.

PDFDownload en print hier je kleurplaat.

Spelregels

 • De wethouders die over het park gaan, Evelien Zinkweg en Alida Renkema, kiezen de mooiste tekening.
 • Zij kiezen 3 prijswinnaars:
  - één voor kinderen tot en met 8 jaar,
  - één voor kinderen tussen 8 en 12 jaar en
  - één voor kinderen tussen 12 en 18 jaar.
 • Over de prijzen of de prijswinnaars gaan we niet in discussie.
 • Als je mee doet aan de prijsvraag, geef je toestemming aan de gemeente om je tekening via social media aan anderen te laten zien. Ook blijft je tekening eigendom van de gemeente.
 • Alle prijzen zijn geldig voor jou en je gezinsleden (maximaal 6 personen).
 • Wat je tekent of bedenkt, brengt ons vast op ideeën voor het park. Maar we kunnen niet beloven dat jouw idee echt een plek in het park krijgt.
 • 2016: na inspraak stelde de gemeenteraadPDFde Visie Singelpark Oldenzaal vast
 • Woensdag 22 mei 2019: meedenk-avond Singelpark
 • September 2019: start werkzaamheden aan het Singelpark bij In den Vijfhoek

U kunt ons volgen op social media:

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact met ons op.


Of bekijk: