Stookontheffing

Paasvuur en verbranden snoeihout

Wilt u een paasvuur of snoeihout ontsteken? Dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening en de Wet milieubeheer is het verboden om vuur te stoken. Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing verlenen. Een ontheffing geeft u toestemming voor het verbranden van snoeihout. Dit houdt in dat alleen onbewerkt hout verbrand mag worden, afkomstig van het snoeien van houtwallen en bosschages.

Voordat u gaat branden moet u:

Als er geen sprake is van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving, is het toegestaan om kaarsen, fakkels, sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven en vuur voor koken, bakken en braden te hebben. Een ontheffing wordt geweigerd ter bescherming van de flora en fauna en bij natuurbrandrisico “fase 2 extra alert”.

Ontheffing aanvragen? De ontheffing kunt u aanvragen via de Vergunningenchecker. Kies daar de tegel ‘Overige activiteiten’. Volg de vragen om te weten aan welke verplichtingen u moet voldoen.

Vergunningenchecker

Heeft u de Vergunningenchecker al gestart en ingevuld maar wilt u de aanvraag/melding wijzigen of aanvullen? Dat kan met de Vergunningintaker.

Vergunningintaker

Doet u een aanvraag? Dan moet u de volgende gegevens inleveren:

  • datum en tijdstip van het verbranden;
  • de hoeveelheid te verbranden snoei- en resthout
  • een situatietekening van de locatie van het verbranden

De kosten voor een stookontheffing voor het verbranden van snoeihout zijn € 75. 

Er zijn geen kosten verbonden aan een ontheffing voor het ontsteken van een paasvuur.

Voor het ontbranden van kaarsen, fakkels, sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven en vuur voor koken, bakken en braden heeft u geen ontheffing nodig.
Een stookontheffing wordt geweigerd ter bescherming van de flora en fauna en bij natuurbrandrisico “fase 2 extra alert”.

Natuurbrandrisico, wat betekent dit?

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden bij harde wind. De informatie over natuurbrandrisico kunt u vinden via:

De informatie over de weersverwachting temperatuur, neerslag en wind kunt u vinden op de website van KNMI (zoek naar de regio Twente)

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11