Stookontheffing

Wilt u een paasvuur of snoeihout ontsteken? Dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig. De ontheffing kunt u aanvragen via de Vergunningenchecker.

Beschrijving

Wilt u een paasvuur of snoeihout ontsteken? Dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening en de Wet milieubeheer is het verboden om vuur te stoken. Voordat u gaat branden, vragen we u een mail te sturen naar stadstoezicht@oldenzaal.nl

Aanvragen

De ontheffing kunt u aanvragen via de Vergunningencheckerexterne-link-icoon. Kies daar de tegel ‘Overige activiteiten’. Volg de vragen om te weten aan welke verplichtingen u moet voldoen.

Vergunning wijzigen

Heeft u de Vergunningenchecker al gestart en ingevuld maar wilt u de aanvraag/melding wijzigen of aanvullen? Dat kan met de Vergunningintakerexterne-link-icoon.

Hulp nodig?

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij deze online aanvraag of melding?  Elke donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur is er in de bibliotheek Oldenzaal een spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid. De collega’s van de bieb helpen u graag! U kunt ook terecht bij de formulierenservice bij Impuls of op het stadhuis.

Voorwaarden

Voor het ontbranden van kaarsen, fakkels, sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven en vuur voor koken, bakken en braden heeft u geen ontheffing nodig. Een stookontheffing wordt geweigerd ter bescherming van de flora en fauna en bij natuurbrandrisico “fase 2 extra alert”externe-link-icoon.

Natuurbrandrisico, wat betekent dit?

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden bij harde wind. De informatie over natuurbrandrisico kunt u vinden via:

Kosten

De kosten voor een stookontheffing voor het verbranden van snoeihout zijn € 75. Voor een ontheffing voor een paasvuur hoeft u niet te betalen.