payment iconSubsidie isolatiemaatregelen

Het college van de gemeente Oldenzaal heeft groen licht gegeven voor twee nieuwe gemeentelijke subsidieregelingen voor isolatie. Hiermee worden woningeigenaren gestimuleerd om hun eigen woning (beter) te isoleren. Daarnaast organiseert de gemeente een gezamenlijke inkoopactie van duurzaamheidsmaatregelen.

Subsidieregeling voor slecht geïsoleerde woningen in het lagere prijssegment

De gemeente wil helpen de maandelijkse (energie)kosten omlaag te brengen voor mensen die het niet breed hebben en vaak buiten de bestaande regelingen vallen. Daartoe biedt de gemeente inwoners met een slecht geïsoleerde koopwoning uit het lagere prijssegment gratis spouwmuurisolatie of vloerisolatie tot een maximum van € 2.000.  
In de regel is dit bedrag voldoende om een hoekwoning te voorzien van spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Wie gebruik kan en wil maken van deze mogelijkheid, wordt volledig ontzorgd en hoeft de kosten niet voor te schieten.

Voor wie is deze regeling?

 • Eigenaar van een koopwoning. Deze woning is het hoofdverblijf of deze wordt het hoofdverblijf direct na renovatie.
 • De woning is gebouwd in de periode tussen 1930 en 1978.
 • De woning is een grondgebonden woning en geen onderdeel van een flat of appartementengebouw.
 • De WOZ-waarde van de woning is € 185.000 of lager (prijspeil 1 januari 2021). 

Hoe werkt het? 

De subsidie loopt gelijktijdig met de algemene inkoopactie, die wordt uitgevoerd door onze partner Winst uit je Woning. Iedere woningeigenaar die voor deze regeling in aanmerking komt krijgt tijdens de inkoopactie hier een brief over (eind januari 2023). Hierin staat hoe u zich kan aanmelden voor dit traject. U vraagt de subsidie aan via onze partner Winst uit je woning. Aanmelden voor dit traject kan tot 31 maart 2023.

Deze subsidieregeling kan niet gecombineerd worden met de Subsidieregeling voor het isoleren van uw eigen woning

Subsidieregeling voor het isoleren van uw eigen woning

Inwoners kunnen zich 1 januari 2023 tot 15 oktober 2024 melden bij de gemeente voor subsidie voor het isoleren van hun eigen woning. De subsidie is van toepassing op meerdere isolatiemaatregelen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie - mits uitgevoerd door een erkende isolatiepartij. Inwoners, wie ná 1 oktober 2022 al een isolatiemaatregel heeft laten uitvoeren, kan de extra subsidie ook aanvragen. Voor de uitvoering van de subsidieregel is een budget van € 117.000 beschikbaar gesteld vanuit de landelijke middelen voor isolatieaanpak.

Voorwaarden en vergoedingen

Om de isolatiesubsidie te kunnen aanvragen bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie. Daarbij gelden de volgende criteria:

 • Subsidie kan alleen aangevraagd worden door de woningeigenaar.
 • Subsidie kan alleen aangevraagd worden voor een isolatiemaatregel of isolatiemaatregelen die op of na 1 oktober 2022 zijn uitgevoerd.
 • Subsidie kan alleen aangevraagd worden voor het hoofdgebouw.
 • Eén isolatiemaatregel is voldoende om subsidie te verkrijgen.
 • Er moet voldaan worden aan de aanvullende criteria die zijn opgenomen in de Subsidielijst bij de regeling.
 • De vaststelling van de subsidie moet voor 1 december 2024 zijn aangevraagd. Dit betekent dat voor deze datum de maatregelen moeten zijn uitgevoerd en zijn betaald door de aanvrager.
 • Maximale subsidie is € 750 per woning.

In de Subsidieregeling voor isolatie van eigen woningen staan de voorwaarden en weigeringsgronden beschreven. Ook vindt u hier de subsidiebedragen per maatregel. De regeling sluit zoveel mogelijk aan bij de ISDE subsidie van het rijk.

Hoe werkt het?

U kunt de subsidieaanvraag indienen met het aanvraagformulier. Dan wordt het subsidiebedrag voor u gereserveerd. Zodra de werkzaamheden zijn voltooid moet de subsidie definitief worden vastgesteld en krijgt u de subsidie uitbetaald. Ook daarvoor moet u een aanvraag indienen. 

Deze subsidieregeling kan niet gecombineerd worden met de Subsidieregeling voor slecht geïsoleerde woningen in het lagere prijssegment

U kunt een digitale aanvraag indienen:

Aanvragen kan vanaf 1 januari 2023.

Gezamenlijke inkoopactie van verduurzamingsmaatregelen

Samen met ‘Winst uit je woning’ organiseren we een aantrekkelijke inkoopactie voor alle huiseigenaren in Oldenzaal. Tijdens de actie koopt u samen met andere inwoners isolatiemaatregelen, zonnepanelen of een hybride warmtepomp. De inkoopactie wordt gecoördineerd vanuit het gezamenlijke Energieloket van de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen en uitgevoerd door intermediair ‘Winst uit je Woning’. Deze inkoopactie start in januari 2023, dan valt er bij elke woningeigenaar een informatiebrief op de deurmat. De inkoopactie loopt tot 31 maart 2023.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

 

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier