document iconVerklaring omtrent gedrag (VOG)

Beschrijving

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van de aanvrager in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.

Werkgevers en andere organisaties kunnen om een Verklaring omtrent gedrag (VOG) vragen. In deze verklaring staat dat u geen relevante strafbare feiten op uw naam heeft staan. Deze verklaring is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Ook bij een aanvraag voor bijvoorbeeld een visum of werkvergunning kan deze verklaring nodig zijn. Ook bedrijven kunnen een Verklaring omtrent gedrag aanvragen. U vraagt deze dan aan bij het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (COVOG).

U vraagt de Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan bij de gemeente. Online een VOG aanvragen kan alleen als de organisatie die de VOG van u wil hebben dit mogelijk maakt. De dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie beslist of u de VOG krijgt. 

Informatie over een aanvraag bij Dienst Justis vindt u op www.justis.nl.

U kunt een afspraak maken om een VOG aan te vragen. Wilt u liever niet online de afspraak inplannen, dan kunt u dat ook telefonisch doen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Wilt u uw aanvraag online indienen? Dit kan alleen als de organisatie die om de VOG vraagt zich heeft aangemeld bij COVOG.

Wat heeft u nodig?

Als u een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvraagt, heeft u nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier VOG

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen? Dan kunt u iemand machtigen. Deze persoon heeft een machtiging nodig met:

  • een kopie van uw identiteitsbewijs
  • een kopie van zijn/haar eigen identiteitsbewijs
  • Een ingevuld en ondertekend machtigingsformulier VOG

U betaalt de VOG bij de aanvraag.

Hoe lang duurt het?

Binnen 2 tot 4 weken krijgt u de verklaring omtrent gedrag thuis gestuurd. Als u in aanraking bent geweest met Justitie dan krijgt u de verklaring binnen 8 weken thuisgestuurd.

Kosten

Een Verklaring omtrent gedrag (VOG) voor natuurlijke personen kost € 41,35. Via Justis kunt u een VOG online aanvragen, in dat geval betaalt u € 33,85. Ook de VOG voor bedrijven vraagt u aan via Justis, deze kost €207,00.

Heeft u als vrijwilliger een VOG nodig? En werkt u met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking? U kunt dan een gratis VOG aanvragen. Vraag de VOG wel direct aan bij Justis.

Vraag bij uw vrijwilligersorganisatie na wat de mogelijkheden zijn. Vrijwilligers in de sport kunnen de VOG vergoed krijgen als de bond is aangesloten bij NOC*NSF.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met de beslissing, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit. Dit doet u bij het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG).

Contact

U vraagt de Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan bij de gemeente. De dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie beslist of u de VOG krijgt. Wilt u uw aanvraag online indienen via de website van Justis? Dit kan alleen als de organisatie die om de VOG vraagt zich heeft aangemeld bij COVOG.

Als u niet bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven doet u de aanvraag bij het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (COVOG) van de Dienst Justis.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

 

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier