default iconBijstand (Participatiewet)

Heeft u geen werk of onvoldoende inkomen en vermogen om van te leven? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Een uitkering is tijdelijk totdat u weer een eigen inkomen heeft. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, mogelijkheden en middelen.

Aanvragen

U vraagt een bijstandsuitkering aan via werk.nl.

Hiervoor moet u eerst inloggen met DigiD. Daarna dient u de digitale aanvraag in. Het UWV schrijft u dan meteen in als werkzoekende. Wij beoordelen vervolgens of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Ook kijken wij naar uw mogelijkheden om zelf weer inkomen te verdienen door betaald werk. 

Zoekperiode

Bent u tussen de 18 en 27 jaar? Dan geldt er voor u eerst een zoekperiode van 4 weken. U gaat dan zelf op zoek naar werk of kijkt of u (terug) naar school gaat. Lukt dat niet? Dan meldt u zich bij Team werk en inkomen van de gemeente Oldenzaal. Wij controleren dan of u zelf op zoek bent gegaan naar een baan en/of een studie. Bewaar daarom al uw sollicitaties. Daarna kunnen we uw aanvraag voor een uitkering in behandeling nemen. 

Participatiewet

Een bijstandsuitkering wordt toegekend op basis van de Participatiewet. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk zelf weer een inkomen verdient. Daarom helpen wij u ook met het vinden van werk.  

Voorwaarden

Om een uitkering te krijgen, moet u aan voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden leest u op deze website van de Rijksoverheid. Daarnaast moet u wonen en ingeschreven staan in Oldenzaal.

Bijzonderheden

De hoogte van de bijstand is afhankelijk van uw woon- en leefsituatie. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid

Betaling

Periodieke uitkeringen worden per maand vastgesteld. Betaling gebeurt in de volgende maand. Hier vindt u een overzicht van onze betaaldata.

De Aow-leeftijd bereikt?

Niet iedereen heeft een volledig AOW-pensioen. Dit geldt bijvoorbeeld voor iemand die een aantal jaren in het buitenland woonde. Het kan zijn dat uw totale inkomen dan lager is dan het sociaal minimum. Misschien heeft u dan recht op aanvullende bijstand. Dit heet Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). Meer informatie daarover leest u op de website van de Sociale verzekeringsbank

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier