urgent iconEikenprocessierups

Soms veroorzaakt de eikenprocessierups overlast. Als de brandharen van de rups op mensen terechtkomen, kan dat vervelende klachten geven. De rupsen komen voor vanaf eind maart tot en met augustus. Wij nemen daarom maatregelen. Op deze pagina leest u meer over wat wij tegen de eikenprocessierups doen.

Wat doen de wij?

Inzet van nematoden

Om een plaag te voorkomen, zetten wij nematoden in. Dit zijn kleine wormpjes die de rups doden. Wij zetten de nematoden of ‘aaltjes’ in bij de gebieden waar de rups veel overlast kan veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld bij scholen, speelplaatsen en gezondheidscentra. De bestrijdingsdienst spuit de nematoden met een hogedrukspuit in de eikenboom. Ze dringen bij de rupsen binnen en veroorzaken een dodelijke darminfectie. Nematoden zijn niet schadelijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Nematoden kunnen niet tegen daglicht. Daarom spuiten we de nematoden alleen in de avond of nacht in de eiken. Dat geeft soms tijdelijk geluid- of verkeersoverlast. 

Wegzuigmethode

Soms helpen de nematoden niet genoeg. We kunnen dan de rupsen laten wegzuigen. Dit laten we doen door speciale bestrijdingsdiensten. Het wegzuigen gebeurt altijd later in het seizoen (juni/juli), omdat de rupsen dan gaan groeperen en nesten gaan vormen.

Geen nieuwe eiken

We planten geen nieuwe eiken meer. Dit geldt voor nieuwe aanplant, maar ook voor het vervangen van dode jonge bomen.

Blijven investeren in biodiversiteit

We investeren duurzaam in biodiversiteit, zoals bloemrijk gras en een wisselende inzet van plant-, boom- en struiksoorten. Zo krijgen de natuurlijke vijanden (zoals bijvoorbeeld vogels, vleermuizen en wespen) van de eikenprocessierups meer kansen.

Herplant na het kappen van bomen

De gemeente plant voor iedere gekapte eik minimaal 1 andere boomsoort terug. Ook proberen we om per gekapte eik meerdere struiksoorten terug te planten. Hiermee vergroten we de biodiversiteit. De herplant vindt  plaats in het najaar. Dat komt omdat de plantperiode dan beter is dan in het voorjaar.

Selectief maaibeleid

Oldenzaal kent een aantal grasweiden of parken waar eikenbomen in groepen voorkomen. Op deze plekken gaan we onder de eiken minder maaien. Dat is kostenbesparend, draagt bij aan biodiversiteit, gaat verspreiding tegen en is veiliger voor de machinisten. We voeren dit in april tot september uit.

Plaatsen van waarschuwingsborden

We plaatsen waarschuwingsborden bij plekken waar eikenprocessierupsen voor veel overlast kunnen zorgen. We plaatsen geen linten meer om bomen, want die zijn namelijk niet goed voor het milieu. Ook kost het plaatsen en verwijderen van de linten veel tijd.
 

Bestrijdingskaart - waar bestrijden wij wel en waar niet?

Op de kaart ziet u de eikenbomen in het openbare gebied die we preventief met nematoden behandelen. We behandelen soms ook eikenbomen bij particuliere organisaties (zoals ziekenhuizen en scholen). Daarnaast ziet u de plekken waar we de nesten zoveel mogelijk willen wegzuigen. 

Kijk op de kaart om uw straat op te zoeken 

Melding doorgeven

U kunt een mel­ding maken als u veel last heeft van eikenprocessierups. Dat doet u door ‘hinderlijke/schadelijke dieren’ te kiezen bij de categorie ‘Dieren’. Daarna kiest u 'Eikenprocessierups'. U kunt telefonisch uw melding doorgeven via telefoon (0541) 58 81 11.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op:

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier