Eikenprocessierups

Pas op voor de eikenprocessierups

Op verschillende plekken in Twente zijn weer eikenproces­sierupsen gezien. Als mensen in contact komen met de brandha­ren van de rups, kunnen ze verve­lende klachten geven. De rupsen komen voor in de periode mei t/m september.

Heeft u een eikenprocessierups gezien in uw omgeving?

Als u eikenprocessierupsen ziet op een boom waar nog geen lint omheen zit, dan verzoeken wij u om een melding te doen. De gemeente Oldenzaal bestrijdt, volgens de landelijke leidraad, alleen eikenprocessierupsen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals rondom fietspaden, bij schoolpleinen en bij winkelcentra. U kunt uw melding hier online aan ons doorgeven. Wij vragen u bij de melding contactgegevens, om de melding zo goed mogelijk af te handelen en daarvoor eventueel nog contact met u op te kunnen nemen. U mag erop vertrouwen dat we uw gegevens strikt vertrouwelijk behandelen.

U kunt hier een mel­ding maken door hinderlijke/schadelijke dieren te kiezen bij de categorie Dieren en onder nadere toe­lichting op de melding het woord eikenprocessierups invullen.
U kunt ook telefonisch uw melding doorgeven via telefoon (0541) 58 81 11.

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de website van GGD Twente.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de eikenprocessie­rups zit in de brandharen van de rups. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/ of ontstoken raken. Verder kun­nen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid of kunt u te maken krijgen met algemene klachten, zoals braken, duizelig­heid en koorts.
 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11.