Geschiedenis van Oldenzaal

Oldenzaal_kaart

Rijke historie van Oldenzaal

Oldenzaal is als oudste stad van Twente een stad met een rijke historie. Hiervan vindt u nog steeds tastbare sporen terug. Die sporen leiden al terug naar de achtste eeuw met de vermeende komst van bisschop Plechelmus, waarvan de huidige Plechelmusbasiliek nog steeds getuigt. Daarna volgden de Hanzeperiode, de Tachtigjarige Oorlog en de opkomst van de negentiende-eeuwse textielindustrie als meeste markante periodes uit de Oldenzaalse geschiedenis.

In de Canon van Oldenzaal vindt u de belangrijke historische thema’s terug. 

Wilt u terug in de tijd en Oldenzaalse geschiedenis beleven? Breng een bezoek aan museum Palthehuis, het historisch museum in de binnenstad van Oldenzaal.


Het ‘ondergrondse’ erfgoed van Oldenzaal, de archeologie, is uniek. Opgravingen rondom de Sint Plechelmusbasiliek, van oudsher het hart van de stad, leverden materiaal voor interessant wetenschappelijk onderzoek. Uit de onderzoeksresultaten bleek onder meer dat Oldenzaal zich met recht ‘oudste stad van Twente’ mag noemen.


Religieus erfgoed, de Hanzetijd en de Twentse textielindustrie hebben hun sporen achtergelaten en zijn nog altijd sterk verweven met het hedendaagse Oldenzaal. Een evenement als carnaval, waarvan de grote optocht jaarlijks door 100.000 feestvierders wordt bezocht, wortelt stevig in het religieuze erfgoed.

Ook de huidige handelsgeest van Oldenzaal kent een duidelijke verbinding met het verleden: Oldenzaal was ooit partner in het Hanzeverbond. Het moderne Oldenzaal is nog altijd ondernemend, met werkgelegenheid voor ruim 18.000 mensen. De textieltijd liet niet alleen industrieel erfgoed, stadvilla’s, landgoederen en parken achter, maar is ook verbonden met het hedendaagse actieve verenigingsleven. Een aantal verenigingen komt bijvoorbeeld voort uit de sociaal-culturele en sportieve activiteiten van de Geldermanfabriek.


Wie nu in de stad loopt, ziet veel van de historische gebeurtenissen terug. De watertoren, het Palthehuis en Villa de Hulst zijn zomaar een paar kenmerkende gebouwen in Oldenzaal. Vooral aan de Marktstraat en de Groote Markt staan nog een aantal monumentale panden, naast de imposante Plechelmusbasiliek, die nog altijd het oude stadshart van Oldenzaal domineert.


Het stadsarchief is ondergebracht in het stadhuis van Oldenzaal. U kunt hier de archieven over de jaren 1296 tot en met 1917 bekijken. Lees meer over ons Stadsarchief