Warmtetransitie: wat kunt u thuis of als buurt doen?

In 2050 verwarmen we onze huizen niet meer met aardgas. Ook zullen we niet meer op aardgas koken. Dit betekent niet alleen dat duurzaamheid een speerpunt zal zijn bij het bouwen van nieuwe particuliere woningen, maar ook dat bestaande woningen aangepast moeten worden. Als inwoner kunt u nu al actie ondernemen en thuis en in uw buurt duurzame maatregelen nemen.

De warmtetransitie houdt in dat de komende 30 jaar dagelijks meer dan 1500 woningen van het aardgas af moeten. Alternatieve, duurzame warmtebronnen zijn bijvoorbeeld een regionaal warmtenet, (hybride) warmtepompen, groengas of waterstof. Zelf al stappen ondernemen op dit vlak? Of samen met uw buurt een initiatief starten? Hieronder leest u meer over de initiatieven waar u als inwoner of als buurt aan kunt deelnemen. Heeft u zelf een duurzaam idee? Laat het ons weten via info@oldenzaal.nl.

Verduurzamen gaat natuurlijk niet alleen over warmte, maar ook over de transitie naar een nieuw, duurzamer energiesysteem. Meer informatie hierover vindt u op de webpagina over energieexterne-link-icoon.

Initiatieven

Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen. Het doel: inwoners helpen bij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van de woning. Benieuwd welke maatregelen u nu al kunt treffen? Op de website van het Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon vindt u praktische informatie en tips om direct thuis toe te passen.

Stappenplan voor het aardgasvrij maken van uw woning

Wist u dat u vandaag nog kunt starten met het verduurzamen van uw woning? Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u een praktisch stappenplanexterne-link-icoon en een overzicht van kleine maatregelen die u kunt nemen, zowel als het gaat om het aardgasvrij maken van uw woning als andere energiebesparende verbeteringen aan uw woning. Denk aan het isoleren van het dak en de vloer, elektrisch koken (inductie) en aanpassingen aan uw verwarmingssysteem.

Gratis adviesgesprek met een energiecoach

Het aardgasvrij maken van uw woning betekent dat u moet overstappen op een andere warmtebron. Maar kiest u voor warmtepompen, lage temperatuur verwarming, infraroodverwarming, palletkachels of -ketels, een warmtenet of warmtestof? Via het Duurzaam Bouwloket vraagt u eenvoudig een gratis adviesgesprek aan. De energiecoach komt dan bij u thuis en om te kijken welke alternatieve warmtebron het beste past bij uw persoonlijke situatie en wensen. U krijgt vervolgens een onafhankelijk en gratis energieadvies. Ook kan de energiecoach u vrijblijvend wijzen op geschikte bedrijven in de omgeving. Uiteraard bepaalt u zelf met welk bedrijf u in zee wilt gaan.

Doe de subsidiecheck

Wilt u uw woning aardgasvrij maken? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie. Doe de subsidiecheckexterne-link-icoon via het Duurzaam Bouwloket.

Buurtinitiatief

Buurtinitiatieven juichen we bij de gemeente Oldenzaal van harte toe. Sterker nog, vanuit de gemeente ondersteunen we verschillende lokale duurzame initiatieven gericht op de openbare ruimte in de vorm van advies, maar ook (financiële) middelen. Heeft u een goed idee en wilt u gebruik maken van deze regeling? Dien uw aanvraag in bij Stichting Impulsexterne-link-icoon of op de pagina over buurtinitiatievenexterne-link-icoon.

StadsID

Een goed idee dat verder gaat dan een buurtinitiatief? Dan nodigen we u van harte uit aan te schuiven bij de Oldenzaalse gemeenteraad om uw StadsID met ons te delen. Iedere maand is er gelegenheid om aan te schuiven bij de raadsleden van de gemeente om uw ideeën voor de stad voor te leggen. Groot voordeel: u kunt rechtstreeks in gesprek met de  raadsleden en zij zullen u ook op dat moment laten weten wat ze van uw idee vinden. Lees meer over StadsIDexterne-link-icoon.

Global goals

In de gemeente Oldenzaal werken we aan betaalbare, betrouwbare en duurzame energie.


Global goals gemeente

De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties omarmen. Lees meer op de pagina Oldenzaal4GlobalGoalsexterne-link-icoon.