permits iconOmgevingsvergunning

Als u gaat (ver)bouwen, slopen een boom kappen of een bedrijf wil starten, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Wilt u weten of u een vergunning aan moet vragen? Check het in het Omgevingsloket.

Beschrijving

De omgevingsvergunning is voor al uw plannen die te maken hebben met:

Aanvragen

Stap 1: Een (ver)bouwplan maken

Noteer voor uzelf de uitgangspunten van uw plan: ligging en grootte, inhouds- en oppervlaktematen, gebruiksfuncties en dergelijke. Vervolgens kunt u met deze informatie uitzoeken wat u vanuit de gemeente moet regelen, ga daarvoor naar stap 2.

Stap 2: Vooroverleg

  • Als eerste kunt u via omgevingsloket.nl een vergunningcheck doen. Hiermee checkt u welke vergunning u aan dient te vragen.
  • Vervolgens betrekt u uw omgeving bij uw conceptplannen.
  • Daarna kunt u een aanvraag voor vooroverleg (haalbaarheidsonderzoek) via omgevingsloket.nl doen. De gemeente bekijkt via deze weg uw (ver)bouwplan vanuit verschillende vakgebieden en geeft advies over uw plannen. In deze fase kunt u aan de hand van dit advies nog uw plannen wijzigen zonder onnodige kosten te maken en vast te zitten aan termijnen. 

Stap 3: Definitieve aanvraag indienen

Om een online aanvraag in te dienen heeft u DigiD nodig. Bedrijven kunnen inloggen met eHerkenning. De vergunning kunt u online vergunning aanvragen.

Als u een omgevingsvergunning op papier wilt aanvragen, kunt u uw aanvraagformulier samenstellen via het omgevingsloket. U kunt de papieren aanvraag versturen naar de gemeente Oldenzaal, Postbus 354, 7570 AJ, Oldenzaal.

Kan de gemeente een vergunning verlenen?

  • Ga naar stap 4
  • Aanvraag afgewezen

De gemeente stelt u op de hoogte het voornemen te hebben uw aanvraag af te wijzen. U mag hier eerst nog schriftelijk op reageren. De gemeente beoordeelt uw reactie en besluit dan de vergunning toch af te geven of maakt het besluit uw aanvraag definitief te weigeren.

Stap 4: Start werkzaamheden

Tegen het besluit kan nog 6 weken bezwaar worden gemaakt. De bezwaartermijn start de dag na bekendmaking van het besluit. Als er een bezwaar is, ontvangt u daarover een bericht van ons. U ontvangt geen bericht als er geen bezwaren zijn. We raden u aan iets langer dan 6 weken te wachten (i.v.m. eventueel nagekomen bezwaren via de post), voordat u begint met bouwen.

Hoe lang gaat het duren?

Eenvoudige aanvragen

Eenvoudige aanvragen zoals voor bouwen, kappen en slopen volgen een reguliere procedure. De beslistermijn is daarbij acht weken, gerekend vanaf de ontvangstdatum van de aanvraag. Deze termijn kan eenmalig met zes weken verlengd worden. 

Complexere aanvragen

Complexere aanvragen volgen een uitgebreide procedure. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan aanvragen voor een omgevingsvergunning voor het milieu. De beslistermijn is daarbij 26 weken. Ook deze termijn kan eenmalig met zes weken verlengd worden. 

Kosten

Er zijn kosten verbonden aan het in behandeling nemen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning, de zogenaamde legeskosten. Het is afhankelijk van de activiteit waarvoor u een omgevingsvergunning aanvraagt, wat de kosten zijn. 

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

 

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier